Stoprocentní mrcha. Proč si internet zamiloval rapperku Lizzo?

15. červenec 2019
Fenomem

Poselství bezbřehého optimismu, nepodmíněné sebelásky a tělesné pozitivity. A k tomu hity s vtipnými texty. To všechno má afroamerická rapperka Lizzo, která je jednou z největších hudebních komet letošního roku. Důkazem jsou s ní spojené memy, které jí pomáhají budovat image bojovnice za pozitivní náhled na svět.

První výraznější mem spojený s Lizzo se datuje do letošního dubna, kdy se TikTokem šířila takzvaná Truth Hurts Challenge. Spočívá v krátké scénce, v níž si účinkující odeberou z dásně sliny na test DNA a v následném záběru odhalí, že patří stoprocentně k nějaké etnické skupině, jejíž nejkřiklavější stereotypy následně ukážou. Výzva vychází z verše z písně Lizzo Truth Hurts: „I just took a DNA test, turns out I’m 100 % that bitch.“ Nechala jsem si udělat test DNA a ukázalo se, že jsem stoprocentní ehm... bitch. I díky pozornosti TikToku se píseň, která původně vyšla už v září 2017, vyšplhala minulý týden do první desítky amerického žebříčku.

Další píseň Lizzo, která „zmemovatěla“, je loňský singl Boys, v němž rapperka skládá poctu mužům takzvaně nejrůznějších velikostí a tvarů. Právě verše z textu, popisující různé muže, roubují internetoví nadšenci na obrázky všeho možného – zvířat, lidí nebo věcí domácí potřeby. Třeba s veršem „I like big boys“ se na Twitteru šířil obrázek obřího ještěra. Jsou to často hodně absurdní asociace, někdy vyloženě za roh, ale Twitter se jimi baví už zhruba měsíc.

Lizzo svůj magnetismus potvrdila i na konci června, kdy vystoupila na předávání hiphopových cen televize BET. Skladbu Truth Hurts ozvláštnila twerkováním na obřím svatebním dortu, publikum ale doslova explodovalo, když si v poslední třetině písně vystřihla sólo na flétnu. Slyšíte správně. Lizzo je sice hlavním povoláním rapperka, ale skvěle zvládá i tento neobvyklý nástroj spojený spíše s vážnou hudbou. Lizzo ráda boří stereotypy toho, jak by měla afroamerická hvězda vypadat a co by měla na veřejnosti dělat, a do toho hra na flétnu také spadá. Vystoupení Lizzo z ceremoniálu cen BET se stalo virálem a už sbírá miliony zhlédnutí na YouTube.

Posledním střípkem do memové kolekce s Lizzo je pětivteřinová scénka, v níž rapperka sedí na vysokozdvižném vozíku, zamává do kamery, řekne „Bye bitch“ a se smíchem se nechá odvézt. Rapperka scénku použila vloni jako odpověď Kanye Westovi, který se holedbal, že si nechal podepsat MAGA čepici od Donalda Trumpa. Docela jasně tak vyjádřila, co si o něm myslí, aniž by ale sklouzla do nějaké agresivity. Video od té doby používají lidé na internetu jako pozitivní reakci na něco nepříjemného.

Letos v únoru otiskl časopis New York Magazine obsáhlý profil s názvem „Je jen otázka času, kdy budou všichni milovat Lizzo. Tak jako ona miluje sebe sama“. O necelý půlrok později se to ukazuje jako proroctví. Internetová komunita přijala Lizzo jako svoji hvězdu a následně jí pomohla prorazit do hitparád.

Poslechněte si dnešní Fenomem a zjistíte, proč se internet zamiloval do rapperky Lizzo, která zvládá rapovat, twerkovat i hrát na flétnu. Jaké kluky má ráda a co vzkázala Kanye Westovi?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.