Studium na FaVU bohatství nezajistí, ale je to tam fajn

30. srpen 2023

Ivana a Zuzana tentokrát ve studiu nepřivítaly nikoho, pořídily ale záznam z Buchet Live, které proběhly živě na tzv. akademické půdě u příležitosti narozenin FaVU VUT v Brně. Hosté tedy byli dva lidé z řad tamního studentstva a Ivana i Zuzana se snažily přijít na to, co přesně studují a tvoří a jak to chodí u nich v aťásku.

Student Tobiáš se věnuje performativnímu umění a hudbě a moderátorky se ho ptaly, jak jeho umčo ovlivňují ideje nerůstu nebo jaké je vybavení na tzv. dílně u nich ve škole. Z Tobiáše toho sice moc nedostaly, ale přece jen pustil info o tom, že v dílnách na FAVU je počítač, nikdo k němu ale moc nechodí. Ivanka si od Tobiáše chtěla nechat vysvětlit pojem performance a ten byl tajemný jak hrad v Karpatech. Říkal ale, že performativní umění má hodně vrstev, takže moderátorky postupně rezignovaly.

Pavlína původně studovala malbu, pak měla pracovní přestávku v norském kravíně a pak ji zaujalo sochařství. Říkala, že u sochařství se člověk dobře vynadává, třeba když mu upadne hliněná ruka, kterou vyráběl několik dlouhých hodin. Pavlína byla trochu konkrétnější než její kolega a vyprávěla o tom, že se ve svém díle inspiruje bondáží neboli intimním svazováním a vzpomínkami vlastního těla na toto její hobby. Pavlína si také pochvalovala, že celá rodina chodí na vernisáže, ale na druhé straně ji příbuzní prudí tím, kdy bude mít děti.

Nebyly by to Buchty, kdyby se nedotkly zcela jiných témat: na přetřes přišla třídní kniha, babiččina mouka, ochrnutý obličej a psychosomatika, astrologie, maturita během covidu, počítačová hra Princ, peklo na střední škole a pohoda krav ve Skandinávii a pak už se mohlo jít domů.

Pusťte si do uší a hlavně do duše Buchty a třeba si uvědomíte, že i ve vás dřímá performer.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka