Superman versus Michal David. Je větší fantasy nový americký seriál nebo domácí životopisný dokument?

2. duben 2021

Čelisti vzdávají hold zesnulé první české drag queen všedního dne, Krychličovi. „Účes ve tvaru krychle si už za komunismu připravoval celou noc a přes den s ním pak měl spoustu problémů,“ popisuje Vítek a všichni ve studiu už vyhlíží chystaný dokument věnovaný tomuto pardubickému pábiteli. Toho se ostatně velmi pravděpodobně dožije i muž, který ve stanici Staroměstská skočil pod metro, pak vylezl a zklamaně odešel. Holt už ani ta smrt není, co bývala.

Podobně jako smrt je na tom i populace amerických superhrdinů, jak jsme nakousli již v minulém díle. Vykompenzuje divákům koňskou dávku snyderovského blouznění alespoň nový seriál Superman a Lois?

„Ze Supermana se stal Alois,“ konstatuje Tomáš Stejskal. „Prostřední záležitost, ale zároveň je úlevné sledovat něco, co na rozdíl od opusu páně Zacka Snydera nepřetéká ambicemi do všech stran. Je to naopak pokus držet hrdinu při zemi, zaparkovat ho z metropole zpátky do Smallville k dospívajícím synům. Nechybí sice akce ani velkolepé scény, ale na ty si Superman spíše odskočí a pak se řeší, kde zase táta byl.“

Žít tak, jak se má, to ale není krédem pouze komiksových strážců pořádku, ale samozřejmě i českého superhrdiny Michala Davida, o němž vznikl stejnojmenný dokument.

„Rudá linka české popkultury,“ vymýšlí za zásluhy Vítek slavnému hitmakerovi indiánské jméno. „Fascinuje mě, jak z filmu vyplývá, že pocit vnitřního štěstí je vlastně prázdnota,“ popisuje dojem z pasáží, které vyplňují volná místečka mezi medailonky úsměvně překrucujícími realitu.

Záběr z dokumentu Jindřicha Procházky Michal David - žít tak, jak se má

„Velká rehabilitace Míši Davida. Ukázalo se, že byl přítelem alternativních umělců a byl velice apolitický,“ ušklíbá se Aleš předkládaným „faktům“, kterými diváka snímek vykrmuje. „Klasická televizní vomajda a revizionismus, jaký neprosadila ani KSČ,“ shrnuje Tonda.

Takže vstříc lepším zítřkům, vy poupata!

Kdo je enigmatickou postavou Davidova života? Podaří se Supermanovi nasadit synům své boty? Je Jiří Lábus ve skutečnosti Jaromír Jágr? Bude z nás po konci lockdownu pouze zvěř nebo nám pomůže sluníčko? Kolik nožů se chystá přikoupit Netflix? Opustila Dana Řeháka touha po vítězství a může podle něj třetí série seriálu o Formuli 1 pomoci divákům ochránit varlata? Schvaluje Tomák zelené pivo? Jak dlouho vandroval Vítek kanálem, než uviděl světlo? A musel se po cestě živit hovínky? Rozumí si Aleš se svou pětadvacetimetrovou tasemnicí? A kolik má pod sebou Tonda naděláno? Poslechněte si Čelisti!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.