Svačiny v koši a housky s tatarkou: v pořadu Buchty nastal gastronomický coming out

25. leden 2018

Proč jsou podle nás slova gastro porno a food porn nechutná? A proč jídlo nemůže být sexy? Těmto zcela zásadním otázkám jsme se věnovaly ve druhém vydání naší talkshow o všem a o ničem. Vzpomínaly jsme taky na slavnou tukožroutskou dietu a Zuzka se svěřila s přetrvávajícím pocitem viny z konzumace pizzy srolované do ruličky v metru.

S odbornicí na fast food, módní guru, fanynkou Cardi B a členkou blogerského uskupení Vývařovna Janou Pakočkou jsme probíraly téma jídla – milovaného i (zřídka) odmítaného. Zjišťovaly jsme, proč musel na základní škole Ivanin chleba s játrovou pomazánkou do koše a proč Pakoččina matka samoživitelka krájela nadměrně velké krajíce, které Jana nosí v mysli dodnes.

Je reálné mít po pizze nebo jiném jídle s lepkem divoký erotický zážitek? Na základě naší odborné analýzy jsme odkryly, že jde o marketingový mýtus. Řešily jsme ale i závažnější témata. Co je vždycky dobré mít doma pro případ války nebo zavřených obchodů o svátcích? Základní výbava jsou podle nás špagety s kečupem, rybičky a instantní polévka.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.