Svoboda a demokracie nejsou samozřejmost. Připomeňte si sametovou revoluci s Radiem Wave

16. listopad 2021

Možná jste tehdy zvonili klíči, možná jste byli úplně malí a pamatujete si pouze útržky a třeba ji znáte pouze z vyprávění. Připomeňte si spolu s Radiem Wave sametovou revoluci i skutečnost, že demokracie není samozřejmostí.

Mladí a (ne)angažovaní

Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva si letos připomeneme rozhovorem se sociologem Ondřejem Císařem o tom, jak silně dnešní mladá generace Čechů a Češek cítí potřebu se občansky a politicky angažovat. Projevují se mladí lidé jinak než starší generace? A jakou roli sehrávají sociální média?

Kdy zažije svůj 17. listopad Bělorusko?

O tom, jak vypadá život v nesvobodě, vypráví mladá Běloruska Darya, která aktuálně žije v litevském exilu. Za činnost v Asociaci běloruských studentů jsou na ni totiž v rodné zemi vydána dvě trestní stíhání„Rok jsem neviděla svoji rodinu. Ale teď se nemůžu vrátit, na hranicích by mě zadrželi,“ říká. Jaké to je budovat občanskou společnost jako student v nedemokratickém zřízení, kde je normální, že policie zastavuje lidi na ulicích a domáhá se přístupu do jejich telefonu? Dozvíte se v rozhovoru.

Sametovou revolucí to nekončí

Depresi a strach minulého režimu zastínily po sametové revoluci „divoké devadesátky“. Jaké byly? A které události rezonovaly společností na přelomu tisíciletí a záhy po něm? Připomeňte si spolu s námi novodobé milníky sérií Po sametu, která vznikla u příležitosti výročí 30 let od sametové revoluce.

autor: Tereza Kunderová
Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.