Svoboda je nejdůležitější. Směřuju k tomu i při cestování s dětmi, říká cestovatelka Martina Špatná

19. červenec 2022

Těhotenství, rodina i práce na cestách. Martina Špatná a její rodina cestují po Evropě. Až polovinu některých z minulých let strávila v obytné dodávce. O praktické stránce věci i zážitcích vypráví v novém dílu cestovatelského a outoorového magazínu Casablanca.

Martina Špatná je cestovatelka, digitální nomádka, dvojnásobná matka a blogerka, autorka zápisníku Pohled za hranice. „Největší změna při cestování s partnerem kdysi byla, že jsem začala s horolezením a surfováním, přesto, že jsem měla vždy strach z výšek a z vody,“ usmívá se při vyprávění ve studiu Radia Wave. Otec ji ale vždy vedl k tomu, že svoboda je nejdůležitější hodnota. Čelit strachu, který svobodu omezuje, považuje za součást věci. 

Delší cesty s menším množstvím věcí

Cestovatelka a blogerka Martina Špatná

„Největší změna při cestování s dětmi pak byla, že jsme začali jezdit na delší dobu,“ říká dál o tom, jak se jí změnil přístup k cestování s mateřstvím. Tempo při cestování s dětmi je totiž pomalejší a zvládnout práci i výlety a jednou za dva tři dny popojet a vidět další kousek hor nebo pobřeží znamená nespěchat.

„S dětmi víc řešíte spánek nebo jídlo, protože hladové dítě je stokrát horší než hladový dospělý. Celé nás to přivedlo k minimalismu, polovinu hraček schováváme a pak je vyměníme, aby děti jásaly, že mají nové a nemusíme na cestách nic kupovat. Práci vždy plánuju s rezervami, protože vždy musíme počítat s tím, že se něco stane.

Nesrovnávejte se s ostatními

Z konkrétních míst v Evropě si Martina Špatná a její rodina oblíbili sever Řecka, Sardinii anebo Portugalsko, které se ale s nárůstem popularity dodávkového cestování a covidové poptávky po něm proměnilo. Chválí podzim jako ideální dobu na rodinné cestování. A líčí Šumavu jako novou životní etapu, která je před ní…

Z hlediska praktických tipů pro podobně naladěné rodiny Martina Špatná radí jednoduše 1) nesrovnávat se s ostatními, 2) postupovat krok za krokem, zkoušet a nedávat si s dětmi velké cíle 3) užívat si to, co baví dospělé i děti.

Jaké je cestování a digitálně nomádský život s dětmi? Martina Špatná vypráví v cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave o svém životě s rodinou na cestách.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.