Švýcarské Ticino je eldorádo canyoningu, říká Petr Kubát

1. září 2019

Spojení speleologie, horolezectví a jízdy na divoké vodě. Takhle charakterizuje canyoning Petr Kubát, který se mu věnuje už třetí dekádu.

Petr Kubát nepovažuje canyoning za extrémní sport, ale rozhodně za adrenalinovou, zážitkovou záležitost. Osobně skáče vodopády a stupně, které mají maximálně 11 až 12 metrů. Některé z nich ale nejsou tak úplně rovné, ale „trochu do zatáčky“, skoky jsou pak technicky náročnější. A skluzavky, sjízdné „po zadku“, které Petr Kubát vyzkoušel na vlastní kůži, mají až 20 metrů. 

Švýcarský ráj barev a skal

Petr Kubát byl poprvé v roce 1998 ve Francii v kaňonu Vercors, ale pak si oblíbil švýcarský kanton Ticino, ve kterém nejsou kaňony zaříznuté do vápencových skal, ale do žulových, takže voda je čiročirá. „Tůně hluboké například sedm osm metrů jsou úplně průzračné. Když do toho zasvítí slunce, je to hra zelené a modré barvy. Nádhera!“ říká po mnoha návštěvách oblasti. A dodává, že kaňony jsou hodně vertikální a vysoké stupně navazují jeden na druhý. Ticino je podle něj krásné i pro pěší návštěvu, ale pro kaňonáře je to hotový ráj. Ještě prý zbývá několik kaňonů nepopsaných v průvodcích, ale ta nejkrásnější místa jsou podchycená. „Víme, co nás čeká, máme plánek, víme, jaké vybavení potřebujeme, abychom se někde nezasekli.“

Skoky, skluzavky a tůně

Canyoning Petr Kubát provozuje jen v létě, i když zimní varianta s mačkami, cepínem a neoprenem také existuje. „Pro mě je canyoning spojený s letní pohodou, koupáním a podobně. S partou kamarádů,“ říká. První člen vždy slaňuje a zjišťuje bezpečnost pro ostatní, protože terén se například vlivem dešťů a tání může měnit. „Když není nálada na skok do tůně, existuje vždy jiná sestupová varianta,“ zdůrazňuje Petr Kubát. O svých začátcích, vybavení, bezpečnosti i rizicích mluví obsáhle a barvitě v Casablance. O jeho výpravách se můžete dozvědět víc také na blogu.

Poslechněte si celé vyprávění o canyoningu, potřebném vybavení i bezpečnosti v kompletním záznamu cestovatelského a outdoorového magazínu Casablanca!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.