„Takovou knihu jsem ještě neviděl.“ Cormac McCarthy se loučí překvapením

12. říjen 2023

„V Pasažérovi je víc humoru než v celém předchozím autorově díle dohromady,“ říká překladatel Ladislav Nagy. „A poslední román Stella Maris je kniha, jakou jsem ještě neviděl,“ dodává. Jak zní ukázky z poslední McCarthyho knihy, která v Česku vyjde na konci roku?

Letos v létě zemřel slavný americký spisovatel Cormac McCarthy, který napsal temné romány jako Tahle země není pro starý, postapokalyptickou Cestu anebo monumentální antiwestern Krvavý poledník. Mnoho z nich fascinuje čtenářstvo po celém světě brutalitou, atmosférotvorným jazykem, mnohovrstevnatými příběhy s tématy lidské konečnosti především z amerického jihu a jihozápadu.

Ve vraku letadla chybí pasažér

Poslední díla, vzájemně propojenou dvojici knih Pasažér a Stella Maris, stihl Cormac McCarthy vydat těsně před svou smrtí. Pasažér vypráví o fyzikovi, potápěči a prokletém muži Bobbym Westernovi. V úvodu knihy se ponoří k vraku letadla, který je neporušený, ale na palubě přesto chybí jeden pasažér letu. Hlavního hrdinu pomalu začne obestírat paranoia. Stella Maris je založená výhradně na dialogu Bobbyho milované sestry, matematičky Alicie se sebevražednými sklony, a jejího psychoterapeuta.

Pasažér už je díky nakladatelství Argo dostupný v českých knihkupectvích, Stella Maris bude na přelomu roku následovat. Nová epizoda podcastu Vlna nicméně obsahuje ze Stelly Maris exkluzivní ukázky.

Důraz na jazyk, důraz na temnotu

Proč jsou poslední knihy slavného spisovatele překvapivé? Co jsou podle odborníků nejzásadnější knihy z obsáhlého díla Cormaca McCarthyho? Jak se překládá autor známý svým důrazem na jazyk a výraznou stylistiku? Jak je to s humorem, temnotou a politikou v jeho díle? Na tyto otázky odpovídají ve Vlně překladatel Ladislav Nagy a autor knihy Svět v hrsti prachu o Cormacovi McCarthym Michal Svěrák.

Poslechněte si novou epizodu podcastu Vlna, který vás uvede do díla fascinujícího amerického spisovatele Cormaca McCarthyho.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka