Tantra osvobozuje od strachu ze smrti, říká dokumentarista Viliam Poltikovič

28. únor 2021

Dokumentarista a spisovatel Viliam Poltikovič vydal v loňském roce knihu nazvanou Příběh tantry. Kromě toho měl premiéru i jeho stejnojmenný dokumentární film, na kterém pracoval řadu let. Na tantře je pro něj inspirativní překračování hranic a tabu i překonávání protikladů.

I když má na Západě většina lidí slovo tantra spojené v první řadě se sexualitou, není to úplně přesné. Součástí tantrických rituálů sice skutečně mohou být i sexuální praktiky, ale není to to nejpodstatnější.

Poltikovič podotýká, že až na Západě se z tantrické tradice v podobě takzvané neotantry stala de facto sexuální terapie. Přirovnává přitom tento posun k józe, protože i u ní platí, že se z praxe s hlubokým duchovním obsahem na Západě mnohdy stává jen tělesné cvičení. Neotantru ale Poltikovič neodsuzuje: i ona může člověku zásadně pomoct a dá se považovat za součást přirozeného vývoje celé tradice.

Z tantrického rukopisu Sangrahani Sutra ze 16. století

Tantrická duchovní praxe ale člověku může pomáhat čelit řadě náročných životních situací a fixací. Meditační forma čhöd, která se praktikuje například i na pohřebištích, člověku pomáhá nahlédnout vlastní konečnost a osvobozuje ho od strachu ze smrti.

Co všechno se v rámci tantrických rituálů dělá? Jak spolu souvisí tantra a mantra? A jaký vztah má k tantře dalajláma? Poslechněte si celý pořad!

Playlist:

Zero Kama – Seven Nights of Tantra
Bantoriak – Lysergic Tantra
Cult of Fire – Tantric Sex
Tantra – Into the New World

autoři: Jan Škrob , Fatima Rahimi , Petr Wagner
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.