Telefonování, prezentování, seznamování. Z čeho jste nervózní nebo máte trému a co s tím?

1. únor 2022

„Nervozita je normální reakce těla, jeden z projevů stresové reakce,“ říká pro Balanc psychoterapeutka a psycholožka Barbora Šouláková. Dodává, že nervozita a tréma patří k tělu stejně jako žízeň nebo hlad. I když má pozitivní funkci, aby nám dala energii a ukázala, co je důležité, může nám život i komplikovat. Jak se vypořádat s tím, když nás některé situace děsí tak, že se jim vyhýbáme, nezvládáme je bez léků, nebo dokonce spouští panické ataky?

„U nervozity je vidět efekt myšlenek. Ohrožující je, jak nad situací přemýšlíme.“ V hlavě nám jedou katastrofické scénáře: vysmějí se nám, ztrapníme se, uděláme chybu. Celou situaci to zhoršuje.

Barbora Šouláková

V rozhovoru rozebíráme, že můžeme poznat a učit se pracovat s mírou nervozity a trémy. Ptát se, kdy pomáhá a kdy už je toho moc, a najít metody, jak se se situací vyrovnat. Vyhýbání se stresovým situacím je ještě zhorší.

S největší pravděpodobností jsme je prvně a silně zažili v minulosti jako děti a nedokázali je vyřešit. Ani jsme nemohli a tělo si to pamatuje. Nové situace nám je připomínají. Můžeme na to jít přes myšlení i přes reakce těla. Jak? Uslyšíte v záznamu rozhovoru.

Poslechněte si celý rozhovor o tom, proč nervozita a tréma existují, kdy je jich příliš a jak s nimi dobře nakládat.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka