Televizní krize po 10 letech

14. prosinec 2010

Uplynulo již deset od událostí na Kavčích horách, které zapříčinily tzv. "televizní krizi". Odpolední session RW přinesla diskusi mezi přímými účastníky krize České televize Janou Bobošíkovou a Markem Wollnerem.

Za událostí se ohlížíme jako za neuralgickým bodem fungování (veřejnoprávních) médií v České republice, který nese řadu symptomů obvyklého (často škodlivého) přesahu politiky do médií i v současnosti. "Kdybychom neodráželi neustálé pokusy o ohrožení naší nezávislosti, tak bychom za chvíli vysílali jedině tak neškodný pořad, jako je Večerníček," sdělil ostatně iDNESu Marek Wollner v roce 2007. Dnes výraznější (práci znemožňující) politický tlak na svůj pořad (Reportéři ČT) necítí.

Oba účastníci diskuse konstatovali, že už v celé záležitosti nemají výraznější emoce, část diskuse ovšem ukázala, že to nemusí být úplně pravda. Poslechněte si záznam živého vysílání.

Rada ČT 12. prosince odvolala generálního ředitele Dušana Chmelíčka. Tehdejší redaktoři zpravodajství se poté vzbouřili proti nově jmenovanému řediteli Jiřímu Hodačovi (někdejší krátkodobý šéf zpravodajství ČT), jehož zvolení považovali za zpolitizované. Redaktoři později taktéž odmítli uznat Jiřím Hodačem dosazenou šéfku zpravodajství Janu Bobošíkovou. Za podpory některých politiků obsadili redaktoři velín ČT, kde dokonce i přespávali z obavy, že nebudou po svém odchodu už do budovy vpuštěni. Paralelně vznikaly dvě verze zpravodajské relace Události a 27. prosince přestala Česká televize dokonce na 23 hodin vysílat.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio