Televizní šedesátiny – trochu nudná výstava

1. května 1953 v tehdejším Československu začalo zkušební televizní vysílání. Československo tak bylo po Sovětském svazu druhou zemí v bloku, která televizní vysílání zahájila. K dispozici tehdy bylo jediné studio, které bylo v přestavěném tanečním sále v Měšťanské besedě. Jako první televizní vysílač sloužila Petřínská rozhledna a dosah vysílání byl jen několik málo kilometrů za hranici Prahy.

Něco takového jako střih nebo předtáčení tehdy ještě neexistovalo, takže veškeré vysílání ze studia probíhalo živě. Živě se dokonce zpočátku vysílaly i seriály. Například úplně první československý televizní seriál Rodina Bláhova měl deset dílů a zachován zůstal jen jeden – právě proto, že se seriál vysílal živě.

Televizních přijímačů u nás počátkem 50. let bylo jen několik málo desítek, takže sledovat počátky televizního vysílání mohlo jen několik málo lidí. Obliba televize ale rychle stoupala a v roce 1961 už bylo v československých domácnostech přes 1 milion televizních přijímačů. Díky masovému nárůstu významu televize se brzy ukázalo, že studio v Měšťanské besedě požadavkům nestačí, a proto se v 60. letech začalo s výstavbou televizního komplexu na Kavčích horách, kde Česká televize sídlí dodnes.

Dobové kamery, mikrofony a televizní přijímače z 50. let můžete vidět na aktuální výstavě v Národním technickém muzeu, která se tam koná právě u příležitosti 60. výročí začátku televizního vysílání u nás. My jsme na výstavu vyrazili s mikrofonem – a byli jsme trochu zklamáni tím, že se nám zdála trochu statická, málo interaktivní a možná až moc technokraticky pojatá. Svůj názor na výstavu si můžete udělat v NTM sami – výstava probíhá až do ledna příštího roku. Poslechněte si o televizní výstavě díl S mikrofonem na točenou.

02883948.jpeg
autoři: Ivana Veselková , Susana
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.