Temné vize jsou potřeba. Ještě není rozhodnuto, říká sociolog klimatických změn

8. říjen 2020

Vedro, hlad, zatopení, lesní požáry. Bestseller amerického novináře Davida Wallace-Wellse Neobyvatelná země se rozhodně nečte proto, že by své čtenáře ukonejšil. Naopak: kniha slouží jako katalog kolapsů, které by nás mohly potkat během následujícího století, pokud radikálně nesnížíme emise oxidu uhličitého. S autorem předmluvy ke knize Vojtěchem Peckou se bavíme o naději, o potřebě temných vizí i o provázanosti planetárních systémů.

„Spousta věcí ještě není rozhodnutých,“ myslí si Vojtěch Pecka. „Neobyvatelná země je takovou rešerší scénářů, které nás mohou čekat, pokud nebudeme jednat s nějakou razancí. Popisuje rizika, která mohou přijít, pokud půjdeme směrem, kterým jdeme teď. V tuhle chvíli, kdy se klima stává předmětem soustředěného zájmu na všech úrovních, je důležité, aby se lidé vzdělávali.“ 

Co je vlastně nejhorší vize, kterou Wallace-Wells představuje? Syntéza kolapsu. Jednotlivé kapitoly v Neobyvatelné zemi sice analyzují, jak moc se v průběhu století mohl vzduch stát nedýchatelným, jak se zvednou hladiny oceánu, jak intenzivně mohou planetu ohrozit přibývající lesní požáry, ale největší nebezpečí tkví v provázanosti.

„Největší poselství knihy není nějaký jeden konkrétní problém, ale jejich množství a jejich rychlost,“ vysvětluje Pecka. „Ta rychlost může vést k tomu, že se problémy zřetězí do neřešitelné situace, která se může projevit i druhem společenského kolapsu.“ 

Obálka knihy Neobyvatelná země

Knize novináře Davida Wallace-Wellse se opakovaně vyčítá, že je psána příliš dramatickým jazykem a že vede své čtenáře k paralýze. „Pro naše adekvátní rozhodování v současnosti je potřeba o těch scénářích vědět. Ta knížka dělá dobrou práci v tom, že je schopná je zpřístupnit širokému publiku.“ 

Průzkum Českého rozhlasu z konce roku 2019 ukázal, že klimatickou změnu bere veřejnost jako největší hrozbu. Znamená to, že Neobyvatelnou zemi už nebude potřeba číst? A kdy se Češi začali o klima opravdu zajímat?

„Dohromady se zkombinovalo několik věcí – lidé o tématu dlouho věděli, nejautoritativnější odborné těleso světa (IPCC – Mezivládní panel pro změnu klimatu) vyšlo s reportem, že nezvládáme dostat klimatické změny pod kontrolu, a do toho lidé změny začali vidět na vlastní oči,“ myslí si Pecka. 

Probíhá už mezi lidmi velký transformační moment, který by dokázal zvrátit vztah ke klimatické změně? Poslechněte si rozhovor s klimatickým publicistou Vojtěchem Peckou nejen o knize Neobyvatelná země.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.