Temnota olomouckého hudebníka. Tomáš Valent byl za svůj soundtrack nominován na islandskou filmovou cenu

13. říjen 2021

Tomáš Valent je frontmanem Flash The Readies, poněkud unikavé postrockové kapely, která sice vydává u renomovaného labelu Dunk Records, ale mimo žánrové fanoušky o nich mnoho lidí neví. Kapela přitom do kánonu žánru, který už delší dobu zápasí s nálepkou dobového výstřelku, přináší hodně svěží pohled. Teď Valent složil hudební doprovod k islandskému dramatu Shadowtown.

A za svou hudbu získal nominaci na tamní výroční filmovou cenu, které se před týdnem udělovaly v Reykjavíku. Dostal se tak po bok Högniho Egilssona (Gus Gus) anebo předčasně zesnulého Jóhanna Jóhannssona. Filmové spojení najdeme i u zatím poslední desky Flash The Readies – ta vyšla v roce 2019 a je přímo inspirována sci-fi klasikou Duna.

Inspiraci v reálném světě přírody naopak čerpá Austin Lunn, který už od roku 2007 tvoří pod jménem Panopticon a letos vydal své již deváté album nazvané ...And Again Into The Light. Na něm představuje o něco epičtější a pompéznější zvuk, než bylo zvykem na jeho předešlých nahrávkách, ale jinak svůj black metal stále prokládá prvky folku či bluegrassu a kromě výše zmíněné přírodní tematiky reflektuje i sociální problematiku.

Získal nakonec Tomáš Valent v Reykjavíku výroční filmovou cenu? A jaké nášivky punkových kapel zdobí džísku Austina Lunna, když se brodí sněhem Apalačských hor? Alespoň některé odpovědi naleznete při poslechu Modelářů.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka