Tip Bílýho kluka: Můj největší objev za poslední dobu je Yung Kafa & Kücük Efendi

16. leden 2020
Tip

Tento týden nám hudební tipy dával producent Michal Plodek vystupující pod pseudonymem Bílej kluk. Doporučuje zejména rapové duo Yung Kafa & Kücük Efendi, ale také své dva další oblíbené rappery – Chiefa Keefa a Black Kraye.

„Můj největší objev za poslední dobu je Yung Kafa & Kücük Efendi. Je to dvojice rapperů a producentů, kteří pravděpodobně sídlí v Německu,“ začal svůj tip Plodek. Oceňuje na nich především celou záhadu kolem toho, o koho se doopravdy jedná. „Nemají žádný fotky, jenom takový ilustrovaný klipy, takže je to tak dobře tajemný.“ Dohledat se dá akorát jejich Instagram, kde ovšem sdílí jen kreslené obrázky, které mají rappery připomínat. A i ty jsou rozpixelované. „Ta jejich hudba má úplně nový zvuk, který mě hrozně překvapil.“

„Z takových klasiků, které bych vždycky doporučil, to je Chief Keef.“ Keef je americký rapper a hudební producent. Proslavil se hned svým prvním mixtapem nazvaným příznačně Finally Rich, a to už v roce 2012, kdy mu bylo teprve sedmnáct let. Byl to okamžitý úspěch včetně několika singlů v hitparádách. Známý je ale také díky tomu, že má neustále problémy se zákonem a nějaký čas pobýval i ve vězení. „Je to rapper, který hrozně dobře experimentuje a posouvá to dál,“ říká o něm Plodek.

Poslední tip dával Bílej kluk na rappera Black Kraye. Kray začal rapovat už jako puberťák a dal se dohromady s dalšími hudebníky z labelu Goth Money Records. Server Genius ho označuje za jednoho z nejunikátnějších interpretů internetové kultury a popisují ho jako pionýra cloud rapu. Známý je především díky kolaboraci se slavnějším rapperem Lil Yachtym. „Pro mě je Black Kray nejvíc emocionální a atmosférický rap, který znám,“ dodává na konec Michal Plodek.

Jaký současný rap baví Bílýho kluka a jaké záhady se s ním pojí? Koho z kontroverzních klasiků rapu nejvíc obdivuje a proč? A jaký rap je pro něj ten nejvíc emocionální a atmosférický? Poslechněte si Hudební tip producenta Bílýho kluka.

autor: Jan Jindřich Karásek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.