Tomáš Rektor v Diagnóze F: Bojím se stigmatizace duševně nemocných

5. březen 2015

Nedávná tragická událost z Uherského Brodu opět rozvířila téma stigmatizace duševně nemocných. Ačkoliv muž, který zastřelil osm lidí v restauraci Družba a následně i sebe, nebyl v péči psychiatrů a nikde nebylo potvrzeno, že by skutečně trpěl nějakou vážnou duševní poruchou. Opět se z mnoha stran ozývaly hlasy, že šlo o člověka duševně nemocného a že za tuto tragédii může (mimo jiné) systém, který duševně nemocné nezavírá do léčeben.

Psychiatr Tomáš Rektor k tématu napsal komentář s názvem Duše slováckého atentátníka. Psal ho i proto, že se bojí další stigmatizace duševně nemocných. Když budeme za každou tragickou událostí hledat duševní nemoc, těžko pak můžeme očekávat, že se člověk s psychiatrickými obtížemi bude dobrovolně léčit. Vždyť s nástupem do psychiatrické péče by dostal zároveň i nálepku „velmi nebezpečného jedince“, což ale v reálu vůbec nemusí být pravda. Co na tom, že většinu násilných trestných činů nepáchají osoby duševně nemocné, ale s poruchou osobnosti.

S Tomášem Rektorem jsme si v Diagnóze F povídali tentokrát o tom, co mohlo třiašedesátiletého muže vést k tomu, že zaútočil na nevinné lidi, srovnávali jsme české pachatele podobných činů s těmi zahraničními a mluvili jsme i o tom, jak lze zacházet s dlouhodobou frustrací, kterou atentátník zřejmě trpěl. Poslechněte si záznam rozhovoru.

Odkazy:
Tomáš Rektor: Duše slováckého atentátníka
Terapie.info

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.