Tomáš T. Kůs: Téma si vždycky nastolím a jdu si za ním

22. leden 2014
Liberatura

„Je to o lidské vině a skrze ni se dostáváme – samozřejmě poezie je i o osobních zážitcích – k vině vlastní,“ uvádí Tomáš T. Kůs hlavní téma své nové sbírky, která se vhledem k obsahu jmenuje krásně ironicky Nevinní.

S názvem sbírky je to vůbec veselé – kniha se totiž „narodila“ v tiskárně pankrácké věznice. „Musím říct, že nám to došlo až před bránou věznice. Nejvtipnější na tom je, že původní název knížky, který se pak zkracoval, zněl Ve věznici jsou všichni nevinní.“

Sbírka z větší části vznikala v lotyšském Ventspils, kde byl Tomáš na literární stáži. „Byl jsem tam snad v nejlepším období – v červnu a na začátku července, kdy se už nedá být u moře, ale ještě tam nenajeli turisti z Ruska. Takže město je vyprázdněné, nad hlavou máte hejno racků a ta atmosféra je zvláštně inspirující. Můžete být celý den u moře, večer se tam nic moc neděje, takže člověk se dokáže skvěle soustředit na práci,“ říká s tím, že původně tam vlastně chtěl psát divadelní hru.

Sbírka Nevinní vyšla na konci loňského roku v nakladatelství Hnízdo a je už čtvrtou sbírkou Tomáše T. Kůse, předcházely jí Teplo zima milovat (2002), Příbytky (2005) a Spižírna (2009). Celý rozhovor s Tomášem T. Kůsem a ukázky z Nevinných si poslechněte zde:

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka