Tomáš Vtípil v Echu: Boj proti teroru primárního nápadu

13. duben 2017

V souvislosti se jménem skladatele a multiinstrumentalisty Tomáše Vtípila bývají nejčastěji skloňována jeho angažmá v kapelách Urband či DG 307, spolupráce se zpěvačkou Načevou anebo hudba k ceněnému filmu Pouta. U těchto aktivit to ale zdaleka nekončí, Vtípil je i výrazným sólovým hudebníkem a vyhledávaným autorem scénické hudby. Mimořádná šíře jeho záběru se projevila na playlistu, který vybral u příležitosti své návštěvy na Radiu Wave.

Během ní přiznal nejen to, jak se to aktuálně má s výše zmíněnými hudebními projekty, ale také odhalil něco málo ze svých skladatelských přístupů. „Stavěl bych se proti teroru primárního nápadu,“ říká Vtípil s tím, že dobrou hudbu lze i takzvaně vysedět. „V hlavě mi většinu času něco hraje, ale bývají to strašné banality. I ty se ale někdy hodí,“ doplnil s odkazem na své „písničkovější“ tvůrčí výstupy.

Aktuálně se Vtípil věnuje soundtracku k chystanému filmu Prometheus, s jehož režisérem Miroslavem Bambuškem už dříve spolupracoval v divadle. Právě zde lze aktuálně Vtípila najít nejčastěji, vedle Studia Hrdinů (kde vznikly i inscenace Dílo anebo Pustina, jejíž DVD záznam nedávno pokřtil) se pohybuje též v prostorách Nákladového nádraží Žižkov (inscenace Země) anebo brněnského Divadla Líšeň (politická fraška Mazel a sakumprásk).

„Vůči kytarové hudbě jsem se dost dlouho vymezoval, cítil jsem všude silný přebytek kytar,“ říká v Echu Vtípil, jehož hudba může nabývat rozjímavé i frenetické polohy. Sám jako posluchač přiznává zalíbení v odhalování nečekaných souvislostí mezi starší a aktuální hudbou, které sám zprostředkoval i výběrem skladeb.

Naživo můžete Tomáše Vtípila slyšet v pondělí 17. dubna, kdy doprovodí v brněnském Kabinetu Múz italské trio Zu.

Playlist:

Tomáš Vtípil – Radiace20161028
Iannis Xenakis – Orient-Occident
Swans – People Like Us
Death Grips – Three Bedrooms in a Good Neighborhood
Aleksi Perälä – UK74R1618120
Paul Dessau – Die Verurteilung des Lukullus
Captain Beefheart – My Human Gets Me Blues
Tomáš Vtípil – Work in Progress 2017

autor: Viktor Palák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.