Toulat se Berlínem můžete i ve společnosti syrských uprchlíků. Syrský režim přirovnávají k nacismu

14. únor 2019

Slyšet během prohlídky historických památek informace o aktuální uprchlické krizi se vám většinou nepodaří. Ovšem existují i výjimky. Jendou z nich je berlínský projekt Refugee Voices Tour, kde turisty provází městem přímo syrští uprchlíci. Při prohlídce města kromě sdílení svých zkušeností také dokážou přiblížit důležité momenty německé historie v nečekaných souvislostech.

„Každý se nás ptal, proč jsme tady. Smyslem projektu je na tuto otázku odpovědět. Přišli jsme s nápadem ukázat jistou podobnost mezi pohnutou historií Berlína a současnou situací v Sýrii. Spolu s turisty navštěvujeme významné památky ve městě, ukazujeme, jak zde trpěli němečtí obyvatelé, a zároveň to přirovnáváme k situaci v Sýrii a ukazujeme paralelu mezi oběma příběhy,“ objasňuje mi podstatu projektu jeho koordinátor Nihad Šahin.

Projekt Refugee Voices Tour v roce 2015 založila v Berlíně žijící britská průvodkyně Lorna Cannon, o rok později přibyla možnost prohlídky v dánské Kodani. Veškerý personál funguje na dobrovolnické bázi, organizace žije především díky sponzorským darům. Dobrovolné vstupné vybírané během tour zůstává přímo průvodcům. Ti berlínští jsou výhradně syrští uprchlíci, kteří přišli do Německa v uplynulých pěti letech nejrůznějšími cestami, ať už přes Balkán, nebo Středozemní moře. Organizace budoucí průvodce v řadách uprchlíků pečlivě vybírá a průběžně školí.

Jedním ze základních pilířů projektu je propojení historie Berlína a současné situace v Sýrii. U bývalé budovy německého gestapa tak dostáváme informace o syrském bezpečnostním aparátu. Podle Nihada rozhodně není tato spojitost dílem náhody. „Ano, přesně to je náš cíl – ukázat podobnost mezi nacistickým Německem a současným Asadovým režimem. Podle mě osobně je Asadův režim ještě více nacistický, než byli sami nacisté.“

Během cesty berlínským metrem se průvodce Eyaze ptám, co bylo pro něj v Berlíně nejsložitější. „Nejtěžší je ve městě, jako je Berlín, získat byt. Já jsem žil nejdříve osm měsíců v azylovém centru pro uprchlíky, pak jsem strávil tři měsíce v dalším azylovém centru, potom jsem si našel sdílené ubytování. Když mi vypršela nájemní smlouva, tak jsem se vrátil zpátky do azylového centra. Pak jsem si znovu našel sdílené ubytování a teprve před dvěma týdny se mi konečně podařilo pronajmout byt. Takže jeden z mých největších úspěchů je získaní bytu v Berlíně,“ vysvětluje mi Eyaz cestou na Checkpoint Charlie. Právě zde celá dvouhodinová tour končí.

Turisty provádějí Berlínem syrští uprchlíci

Prohlídku spolu se mnou navštívilo dalších osm turistů. Jeden z nich, John Caves z amerického Colorada, byl z tour nadšený. „Rozhodně doporučuju se tour zúčastnit. Je to skvělá příležitost, jak poznat druhou tvář Berlína. Cestou navštívíte řadu historických památek, jako je Checkpoint Charlie, Gendarmenmarkt a další. Uvidíte je ale v kontextu toho, co se děje právě teď v Sýrii. V kontextu událostí, o kterých se budeme učit za nějakých třicet let. Podle mě se jedná o zcela ojedinělou možnost, jak poznat město. Tohle prostě jinde nezažijete,“ popisuje mi John svoje zážitky. Pokud byste se chtěli tour se syrskými uprchlíky také zúčastnit, stačí jakoukoliv sobotu dorazit ve tři odpoledne ke stanici metra Mohrenstrasse.

Jak se v posledních letech proměnil postoj německé společnosti k uprchlíkům a kam až sahá její „uprchlická tradice“? Pusťte si celou reportáž Martina Ocknechta.

 

autor: Martin Ocknecht
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.