Toxická romance na práškách. Snímek Priscilla zbavuje Elvise Presleyho hvězdného šarmu

31. květen 2024

Čelisti se tentokrát sešly ve studiu v rozšířené sestavě. Honza, Tomáš, Tonda a Vítek se pietně rozloučili s hercem Janem Kačerem a pak už přišel čas na hezkou písničku. Pochopitelně od Elvise, protože ve snímku Priscilla o manželce slavného zpěváka nezazní ani jediná. Tím spíš Čelisti ocenily další podmanivý vhled Sofie Coppoly do životů celebrit.

„Je to dobrý kontrapunkt k filmu Elvis Baze Luhrmanna,“ hodnotí Tonda film Priscilla. Ten má hodně daleko k Luhrmannovu lunaparku, nezazní zde jediný Elvisův song a hudební ikonu tu sledujeme očima jeho manželky. Takže se z ikony stává chudák, a pro to mají Čelisti pochopení. „Jde o režisérčino celoživotní téma, jak působí hvězdná aura na samotné celebrity i na lidi, co se dostanou do dráhy té jejich přitažlivosti.“

„Zatímco Baz Luhrmann vytvářel zlatý, pozlacený mýtus, tohle je tvrdá demýtizace,“ přidává se Tomáš ke chvále této toxické romance na práškách. „Je to na první pohled takřka klasicky natočené dobové drama, skoro až cudné, o to více je pod povrchem temné a perverzní.“ Honza sice není velký fanoušek Sofie Coppoly, ale Priscilla se i jemu moc líbila. „Většina jejích filmů mě spíš nudila, ale tohle je úsporná, zručná a koncentrovaná charakterová studie.“ Unisono chvála se však brzy změnila, na řadu totiž přišel český film.

Radila AI Jeniffer Lopez, aby při těhotenství kouřila? Je Colin Farrell Sugar Dady? Kolik klidu je v novém filmu Michala Hogenauera? Polské ženě začala při operaci hořet noha. Italka nesekala latinu. Číňan dělal 20 let němého. Čelisti, školní atlas pro vaše uši.

autoři: Vít Schmarc , Jan Vejnar , Tomáš Stejskal , Antonín Tesař
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.