Toy Box napsala dojemný komiks o přátelství

4. únor 2015

Streetartová umělkyně Toy Box se z ulic už mnohokrát vydala do časopisů a komiksových antologií. Přesto její portfolio tvořila hlavně dočasná díla. Debutový komiksový román Moje kniha Vinnetou dostal trvalou formu už kvůli svému tématu – vzpomínání na zemřelou kamarádku Semtexdesign.

Motivaci k vytvoření netypického památníku vysvětluje Toy Box pomocí další důležité postavy v knize, Martina Fontána. Jako malý kluk přečetl všechny tři díly Vinnetoua a nemohl se smířit s tím, že jeho nejoblíbenější indián na konci zemře. Začne psát svou alternativní verzi kovbojky a dopřává Apačům další hrst dobrodružství, která se v komiksu pravidelně objevují na začátcích kapitol a občas jako by náhodou předpověděla události v životě Toy Boxiny kamarádky Semtexdesign, svérázné squatterky ve steampunkových bagančatech.

Paralela obou vyprávění by možná v rukou zkušenějších autorů – scenáristů působila méně chaoticky a ne jako úporná snaha ospravedlnit existenci románu. Přes složitou příběhovou konstrukci se ale autorce daří sdělit to nejpodstatnější. Její Vinnetou je kniha o přátelství.

03307923.jpeg

Lokální crowdfunding

Svědčí o tom už samotný vznik komiksu. Na debutu se velkou měrou podílel Toy Boxin kamarád, který se vtělil do role mecenáše a po dobu práce na Vinnetouovi autorce zajišťoval obživu. Podobným způsobem přispěli i další obdivovatelé a přátelé. Určité zadostiučinění může pro některé přispěvatele představovat Toy Boxin dokumentaristický přístup, s nímž vypráví o životě svých postav. Autorka se za každou cenu snaží držet pravdy. Do knihy kopíruje nevalné básně hrdinky Semtexdesign, která se pomocí nich vyrovnává s rozpadem vlastní rodiny i pomalu přicházející smrtí. Výtvarnou stránku obohacují přesně oskenované stránky z dětské knihy Vinnetou, tak jak je kdysi popsal skutečný Martin Fontán.

Sklony k dokumentárnímu komiksu jsou nejpůsobivější ve chvíli, kdy Toy Box vypráví o kultuře squatů. Fascinující je exkurze do populární nizozemské komunity ADM a někteří čtenáři si nejspíš se zájmem připomenou i pražskou vilu Milada. Ve svých nejlepších momentech se Toy Box daří přesvědčit i nejzarytější odpůrce „podivných mániček z barabizen“ o tom, že squatteři jsou novodobí indiáni toužící po svobodě. Nakonec je ale škoda, že ve svědectví o squattingu nešla Toy Box ještě víc do hloubky.

03307925.jpeg

Co zůstane po smrti?

Moje kniha Vinnetou je ale, jak už bylo řečeno, román o přátelství. O tom, co zůstane po smrti blízkého člověka. Těžká otázka stojí před čtenářem už na začátku knížky a odpověď na ni je v případě Toy Box nasnadě. Po smrti Semtexdesign zůstává přítelkyně a její oddané vyprávění, které přes všechny své nedostatky dokáže dojmout.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.