Triphopové legendy Massive Attack a Tricky se musí spoléhat na hosty

11. únor 2016

Nové počiny Massive Attack a Trickyho nepřináší nic radikálně nového. Dobrou zprávou je alespoň to, že bristolští rivalové se po letech smířili a Tricky se objevil na nahrávce Massive Attack po dvou dekádách.

Bristolský triphopový sound se výrazně otisknul do 90. let a pamětníci na něj nemůžou zapomenout. Všechno začalo v roce 1991 na albu Blue Lines od Massive Attack, k nimž tehdy patřil i nejslavnější rapový astmatik Tricky. Čtvrtstoletí poté oba projekty vydávají své nové desky. První jmenovaní stvrzují svoji pověst dost možná nejpomaleji pracující kapely na světě, čtyřskladbové EP Ritual Spirit je jejich první nahrávka po šesti letech. Jejich někdejší parťák Tricky naopak poslední roky přidal na tempu a aktuální počin vydaný pod hlavičkou Skilled Mechanics je jeho čtvrté album za posledních šest let.

Od posledního řadového alba Massive Attack nazvaného Heligoland už uplynulo spoustu času a kapela slibovala novou desku. Nakonec se ale dočkáme „jen“ dvojice EP, na nichž si 3D a Daddy G autorsky rozdělili kompetence, snad aby neriskovali zbytečné hádky. O to první Ritual Spirit se postaral 3D a hostuje na něm silná sestava vokalistů – zpěvák Azekel, rappeři Young Fathers, Roots Manuva a také Tricky, který se po boku svých bývalých parťáků objevuje poprvé od roku 1994. Hned úvodní Dead Editors splétá hutnou atmosféru s beatem, který překvapivě odkazuje k UK Garage. Titulní skladba má i díky Azekelovi nejvýraznější melodii, zatímco Voodoo In My Blood útočí díky skotským Young Fathers přímo na solar. Když si v Take It There do melancholického klavíru vyměňují verše Tricky a 3D, zní to víc jako návrat k Maxinquaye než k Mezzanine.

03566812.jpeg

EP Ritual Spirit fanoušky temného bristolského zvuku nijak neurazí, ale nějaké nové nadechnutí kreativity od Massive Attack nečekejte. Novinka totiž stojí hlavně na hostech za mikrofonem, zatímco 3D se spokojí s rolí muže v pozadí.

Tricky se nedávno přestěhoval do Berlína a žije zde prý spokojenější život. Skilled Mechanics nicméně tvoří jeho zkušení parťáci z UK. Bubeník Luke Harris s ním jezdí turné už několik let, mnohem větším překvapením je ale DJ Milo, který s Trickym nahrával první tracky na konci 80. let a uvedl ho do bristolského kolektivu The Wild Bunch. Díky svým spolupracovníkům jako kdyby Tricky vycítil, že může ustoupit do pozadí, často figuruje jen jako backvokalista a dává větší prostor hostům. Čím méně Trickyho, tím lépe, dalo by se říct.

I’m Not Going s Oh Land je darkpopová pochoutka, singl Beijing to Berlin těží ze swagu čínské rapperky Ivy a We Begin stojí na sametovém hlase anglické zpěvačky Francescy Belmonte, kterou už známe z Trickyho předchozích počinů. Škoda ale, že na desce nakonec stejně převažují předvídatelné a poněkud jednorozměrné skladby, v nichž Tricky jen rozmělňuje svůj styl. Na skladbách jako Hero, Here My Dear nebo Bother není nic, kvůli čemu by stály za druhý poslech.

Potřebujeme v roce 2016 ještě vůbec Massive Attack a Trickyho? Nelehká otázka. Jejich nové počiny vlastně nepřináší nic radikálně nového a dlouholeté fanoušky potěší hrstka povedených momentů, které jsou ale vesměs spojené s výraznými vokály či rapem. Když už nic jiného, tak začátek roku 2016 alespoň přináší důkaz usmíření hudebníků, kteří si dlouho nemohli přijít na jméno.

Massive Attack – Ritual Spirit EP (Virgin Records, 2016)
Hodnocení: 70 %
Tricky presents: Skilled Mechanics – Skilled Mechanics (False Idols, 2016)
Hodnocení: 60 %

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.