Trollení jako umění: rozhovor s Andreasem Gajdošíkem, finalistou Ceny Jindřicha Chalupeckého

8. duben 2019

Andreas se věnuje internetovému umění. Programování je pro něj jednou z technik, kterou vytváří svá díla. Často tematizuje společenské stereotypy, xenofobii a rasismus. Mluvili jsme o trollení jako součásti umění, o překračování hranic legality v online světě a o projektu, který Andreas chystá na finále Ceny Jindřicha Chalupeckého.   

„Před dvěma lety jsem se trochu náhodou objevil na prvním českém klimakempu. Od té doby mě čím dál tím víc jímá skepse a špatné pocity,“ říká Andreas Gajdošík, který přišel do studia Radia Wave v triku s vlastnoručním nápisem klimatická krize. Ekoaktivismu se bude dotýkat i jeho nová práce, kterou chystá na výstavu v rámci finále CJCH.

Kromě toho, s čím jde do soutěže pro umělce do 35 let, jsme mluvili o Andreasových starších pracích. Jak vznikala výstava založená na hře s předsudky „Závěry policejního vyšetřování“ nebo jak fungoval a jak skončil web NARODNILIGA.CZ, kde Andreas shromažďoval a statisticky zpracovával nenávistné komentáře a posty z facebookových protiuprchlických stránek.

Andreas Gajdošík roce 2017 absolvoval FaVU (ateliéry multimédia a intermédia). Ve škole si ho  budou pamatovat i kvůli tomu, že spoluzaložil Ateliér Pavla Ondračky. Vytvořil Fakultní schránku na připomínky a fiktivním e-mailem od reálného Pavla Ondračky (tehdejšího studijního proděkana) vyzval studenty k diskusi nad stavem školy, přáními a potřebami studentů.

S fiktivními e-maily si Andreas Gajdošík hrál i v projektu programu „Nomin“, který umělcům umožňoval nominovat se do zahraničního světa umění. Jak? Poslechněte si v rozhovoru.

Dále uslyšíte, co Andrease k internetovému umění přivedlo, na jaký svůj dosavadní projekt je nejvíc hrdý a co chystá na finálovou výstavu Ceny Jindřicha Chalupeckého.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.