Tvorba počítačových her je radost a poslání, na FAMU ji půjde studovat za dva roky

16. únor 2017

„Lidé z herních společností si často stěžují, že lidí vybavených potřebnou dovedností k tvorbě kvalitní počítačové hry je relativně málo,“ říká Jaroslav Švelch z FSV. I to může být důvodem, proč se na pražské FAMU chystají v budoucnu otevřít nový obor pro tvůrce počítačových her.

„My nový obor vidíme perspektivně, protože filmový průmysl je na tom v současné době stejně jako herní průmysl a ten stále roste. Navíc je ten obor velmi dobrý v tom, že propojuje možnosti našich kateder – scenáristiky, zvukové tvorby nebo animace. Čekáme, že otevřeme obor, ve kterém naši absolventi najdou široké uplatnění,“ odpovídal na otázku, co si od nově chystaného oboru slibuje a jaká má očekávání od budoucích absolventů, děkan FAMU Zdeněk Holý. Vzápětí upřesnil, že vznik nového oboru na vysoké škole je složitý proces a avizované studium pro herní počítačové nadšence bude možné nejdříve za dva roky.

Diskuze pak pokračovala mezi Jaroslavem Švelchem z FSV a Jaromírem Möwaldem, kterého znáte z pořadu Quest Radia Wave. Řeč byla o tom, jak motivovat pedagogy, když jsou tvůrci počítačových her zvyklí brát mnohem více peněz než vysokoškolští pedagogové. „Přesvědčit lidi z praxe, aby šli učit tvůrčí obory, není úplně jednoduché, bude to obtížné i proto, že lidé jsou zpravidla tvorbou her vytížení. Myslím si, že by tomu mohlo pomoci to, že FAMU má velice dobrou pověst a být propojen s takovou institucí může být určitá prestiž. A pak je potřeba zdůraznit, že ti učitelé si budou vychovávat své následovníky, a to je také velmi důležité.“ Jaromír v rozhovoru ještě popolétl na optimistické vlně. „Je možné říct, že tvorba počítačových her je v určitém smyslu poslání, takže se nebojím o to, že by bylo málo lidí, kteří mají praxi a zkušenosti a můžou je předat.“

03803263.jpeg

Ve světě se tvorba her studuje na mnoha místech a i v České republice se dá na několika školách leccos naučit, ne však natolik komplexně, jak to teď zamýšlejí na FAMU. V rozhovoru si poslechněte i o tom, co to vlastně znamená „tvořit hru“.

Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka