Týden jsem pryč a vyhrává ambient! Startér překvapuje prvním místem i Emmu Smetanu

25. listopad 2019

Zatímco si minulé pondělí Kuba Kaifosz užíval zaslouženou dovolenou, Jonáš využil situace a nasadil do hitparády neobjevených track SpaceCadet od elektronického dua SleepDrifter, song na pomezí snění a bdění, někde mezi technem a ambientem. A ejhle! Stal se z něj nepravděpodobný vítěz šestého kola hitparády. Co ještě překvapilo Kubu a porotkyni Emmu Smetanu?

Třeba hned první novinka nového kola. Song od devatenáctileté písničkářky z Prahy, která si říká prostě Terezie. Melancholický song Nesnít o vlnách, snad o milostné deziluzi, ukazuje zpěvačku s osobitým hlasem i slušným produkčním talentem. Beaty schované pod filtrem, decentní pady a kytara, dohromady vlastně dost čerstvý zvuk. Ještě by nevadily trochu přímočařejší texty, které se neschovávají za poetickými, ale vyprázdněnými obrazy. 

I druhá novinka se nám líbila. A taky přinesla překvapení. Mysleli jsme, že Povětroň je kapela z Brna, která zpívá o holkách běhajících bosky v polích, taková ta formace, která vystupuje jenom v kavárnách a její frontman miluje Čapka. Kdepak. Povětroň mají rádi skejty! Track Hey Girl připomněl Kubovi legendární Weezer. Zato Emmě spíš evokoval její neoblíbený žánr, který si pro sebe pojmenovala jako „shit rock“. Podle ní zní Hey Girl jako něco od Green Day, podle Emmy příšerné kapely. 

Jak to vidíte vy? Komu pošlete hlas? Shit rocku, nebo tanečnímu ambientu jak z pořadu Echo Jardy Petříka? Nebo nám dáte vlastní track? Zapínejte Startér a pošlete song na starter@rozhlas.cz.

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.