U hiphopových mlátiček Run The Jewels je jedna plus jedna víc než dvě

29. říjen 2014

Když El-P a Killer Mike loni v létě vypustili první desku svého projektu Run The Jewels, bylo to považováno za stvrzení společného comebacku dvou přehlížených osobností alternativního či undergroundového rapu z přelomu tisíciletí. Setkání uvědomělého atlantského rappera s newyorským králem avantgardních beatů pomohlo oběma před dvěma lety ke kreativní renesanci, která je slyšet na jejich sólových deskách RAP Music a Cancer 4 Cure. A jestli byl první díl Run The Jewels oslavou tohoto znovuzrození, pak pokračování je rovnou erupcí rapové synergie, kde výsledek rovnice jedna plus jedna je mnohem více než jen dvě.

O Run The Jewels 2 se hodně píše hlavně v souvislosti s úspěšnou crowdfundingovou kampaní pro – patrně přelomové – remixové album natočené výhradně s pomocí kočičích hlasů. Jenže deska samotná má hodně daleko k nějakému vtípku, o čemž vás velmi rychle přesvědčí basové detonace druhé skladby Oh My Darling Don't Cry. El-Pho minimalistické instrumentálky neztratily od časů Cannibal Ox nic ze své syrovosti, stejně jako jeho agresivní rap, snad mi ale promine, když za hlavního hrdinu desky prohlásím jeho těžkotonážního afroamerického parťáka.

Killer Mike na RTJ2 rapuje jako kladivo, které vám chce udělat díru do hlavy. A jestli na první desce Run The Jewels sypal hlavně vtipné slovní hříčky, tentokrát jde mnohem více do hloubky – v Early se zastavuje u policejní brutality, Crown je zase syrová zpověď drogového obchodníka zbavená gangstarapového pozlátka. A když už hrozí, že minimalismus Run The Jewels začne trochu nudit, zjeví se hosté – chladné syntetické beaty z MPC v All Due Respect na chvíli nahradí Travis Barker (bubeník Blink-182), v Close Your Eyes se po letech zjeví Zack de la Rocha a v Love Again (Akinyele Back) přerapuje oba pány jižanská královna Gangsta Boo. Samozřejmě sprostá, jak zákon káže.

03236387.png

Trochu škoda, že El-P a Killer Mike prezentují svoji novinku „jen“ jako sequel loňského eponymního debutu, a to včetně vizuálů. Po loňské trochu nesourodé (ne)mixtape si totiž dvojice rovnou říká o místo v panteonu nejlepších rapových desek roku. Pro dva rappery těsně před čtyřicítkou to přichází v nejvyšší čas – nedoceňovaný Killer Mike si zaslouží vystoupit z věčného stínu slavnějších kolegů OutKast a věrozvěst hiphopové avantgardy El-P zase překonat odkaz svého labelu Def Jux, který před lety uložil ke spánku. Že se jim to daří společně, je vítězstvím i pro celý hip hop, který je poslední dobou snad až příliš posedlý individualismem.

Album je zdarma ke stažení na webu Run The Jewels.

Hodnocení: 90 %
Run The Jewels – Run The Jewels 2 (Mass Appeal, 2014)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.