Umělá inteligence probouzí mrtvé. Tváře z Deep Nostalgia ale pronikly i do memů

8. březen 2021
Fenomem

Co byste řekli na možnost podívat se na krátké video se svou prababičkou, kterou jste nikdy nepotkali a dosud jste ji znali jen ze zažloutlé fotky? Na tom videu by se rozhlédla, usmála se a třeba na vás mrkla. Právě takové setkání přes propast času umožňuje funkce Deep Nostalgia, aplikace z genealogického webu MyHeritage.

Není to žádný zázrak, program využívá umělou inteligenci, která umí rozpoznat rysy tváře na fotce a následně je rozpohybovat. Deep Nostalgia dala spoustě lidí šanci připomenout si třeba své zemřelé příbuzné. Jak už to tak bývá, nové vymoženosti se chopili i tvůrci memů a použili ji po svém – k vytváření humorných videí, kde věci nejsou tak úplně v pořádku.

Mezi postavami, které ožily, tak byla i tzv. Unflattering Beyoncé, tedy fotka zpěvačky z poločasové show Superbowlu roku 2013, na kterou tehdy upozornil PR manažer zpěvačky tím, že se ji snažil vymazat z internetu. Poved se mu naprostý opak, a Nelichotivá Beyoncé teď má i svoji vlastní pohyblivou podobu obdařenou hashtagem Internet Never Forgets (internet nikdy nezapomíná). Jako kdyby tato technologie nebyla dost děsivá sama o sobě, lidé ji potřebovali ještě víc creepy.

Poslechněte si aktuální vydání rubriky Fenomem a zjistíte, jak si internet pohrál s aplikací Deep Nostalgia, která umí rozpohybovat tváře z fotografických portrétů. Jak moc je probouzení mrtvých věrohodné a proč se mezi oživlými postavami objevila Tyfová Mary, Josif Stalin nebo třeba tvář z nepovedené busty fotbalisty Ronalda? A proč byla jednou z obětí také šklebící se Beyoncé?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.