Umělecké knížky ve čtvrti nonstopů. V Nuslích se konal první knižní festival nezávislých nakladatelů

30. duben 2018

Na Synkáči mi z lavičky kynou místní vágusové. Cestou k nuselské radnici ale procházím kolem „Prvního nuselského barbershopu“ a o kus dál se koná první ročník Festivalu malých knihkupců a velkých čtenářů. Ve stáncích prodávají zavedená jména jako Baobab i místní alternativní galerie. Nusle se pomalu mění a už nejsou jen čtvrtí heren a starých hospod a bufetů.   

Plácek Pod Terebkou neožil knižním festivalem náhodou. Do jednoho z domů se nedávno nastěhoval Archiv výtvarného umění. „Chtěli jsme dát o sobě vědět, o tom, co děláme, a taky se seznámit s lidmi z okolí, kteří třeba mají podobné zájmy,“ říká Barbora Špičáková. Archiv založili už v roce 1984 bratři Hůlové v Kostelci nad Černými lesy, kteří ve svém domě provozovali také Galerii H. Za léta fungování nashromáždili už tisíce dokumentů a knih o výtvarném umění. „Naše sbírky jsou otevřené veřejnosti, zájemci si je můžou prohlížet i v našem vlastním elektronickém systému abArt,“ vysvětluje Jiří Hůla. „Chceme tu otevřít studovnu a plánujeme také přednášky a určitě i nějaké další akce.“

Na akci se představili hlavně nakladatelé a spolky z Prahy 4, sousedské setkávání bylo i jedním z leitmotivů festivalu. Pod stromy zpíval pěvecký sbor Elpida ze stejnojmenné organizace věnující se starým lidem, která sídlí na nedalekém Pankráci. Několik starších paní mezitím opodál pletlo pro další úspěšný projekt Elpidy Ponožky od babičky. Nezávislá Galerie Artrafika má zase sídlo na Novodvorské. Její zakladatel Filip Zatloukal přiznává, že to není příliš typické sídlo pro alternativní prostor. „I proto jsme se tady chtěli představit, aby se o nás lidi dozvěděli a chodili nás navštěvovat,“ doplňuje ho spoluzakladatelka galerie Marcela Juříčková. Ve stánku představují vlastní umělecké knihy, a kdo chce, může si jednoduchou knížku i sám svázat.     

Festival malých knihkupců a velkých čtenářů v Nuslích

Mezi stánky se prochází náhodní chodci i ti, kteří sem vyrazili cíleně, a to nejen ze sousedství, jak mi potvrdil mladý pár ze Strašnic. Většina návštěvníků ale bydlí v okolí. „V Nuslích se sice konají nejrůznější sousedské slavnosti, ale tohle místo ožilo poprvé, i když si o to říkalo už dlouho,“ říká mi mladá žena, jejíž dítě se právě soustředí na výrobu odznaku v jednom z workshopů. „Určitě budeme rádi, když tady takových akcí bude víc.“

Sousedské a kulturní aktivity chce podle radní pro kulturu Adély Gjuričové podporovat i místní radnice. „Už loni jsme pořádali Noc literatury a zjistili jsme, že literatura a čtení starým Nuslím strašně sluší. Pořádáme i Svátek sousedů a teď chystáme Nuselské dvorky. Nusle se proměňují a já doufám, že z nich bude umělecká a literární čtvrť.“ Místní hlavně aktivity zdola vítají, jestli to ale nebude znamenat zánik starých dělnických Nuslí s jejich lehce omšelou atmosférou, se teprve ukáže.    

Alternativní DJs v Nuslích? Poslechněte si, co hrála Mary C na Festivalu malých knihkupců a co o události říkají návštěvníci i prodejci.

   

autor: Alžběta Medková
Spustit audio