Umění ve veřejném prostoru může překvapit i znejistit. Pozornost mu věnuje podcast Umění pro město

14. září 2024

Podcast Umění pro město vychází z aktivit stejnojmenného programu Galerie hlavního města Prahy, který podporuje současné umění ve veřejném prostoru. Autorsky za ním stojí audiovizuální umělec a odborný asistent ateliéru Intermedia II. na pražské AVU Roman Štětina. Na ploše sedmnácti epizod nabízí rozhovory s uměleckou i kritickou obcí, komentované procházky po pražské metropoli, záznam oslav slunovratu nebo poslech ptactva v zahradách Zámku Troja.

Jak v Česku vlastně přistupujeme k umění, které se nachází v našem veřejném prostoru? „Po roce 1989 nastala velká mezera v systematické formě podpory umění do veřejného prostoru. Nějak jsme si vůbec odvykli, že se umisťují kvalitní díla do veřejného prostoru. A vlastně ani nejsme zvyklí vést debatu, jak se k veřejnému prostoru přistupuje,” říká autor podcastu Roman Štětina.

Kurátorka výstavních projektů Galerie hlavního města Prahy Karla Hlaváčková se uměním ve veřejném prostoru zpravidla nechává překvapit. „Většinou přímo za touto formou umění nejdu. I když dané místo znám, tak mě překvapí nebo znejistí z reality, která je běžná. Díky tomu vidím věci jinak. A to je pro mě strašně důležité,” popisuje Hlaváčková.

Do zmíněného prostoru barokního Zámku Troja se můžete již tento víkend (14. - 15. 9.) vypravit na čtvrtý ročník veletrhu uměleckých knih Art Book Fair. Doprovodný program zahrnuje uvedení vydavatelských počinů, diskuze, přednášky, komentované prohlídky nebo workshopy. Veškeré informace o veletrhu najdete na webu Galerie hlavního města Prahy.

Jakou roli má umění ve veřejném prostoru? Co je to vlastně veřejný prostor? A jaké výstavy připravuje GHMP? Poslechněte si celý rozhovor s Romanem Štětinou a Karlou Hlaváčkovou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.