Umět říct svůj názor a nepotřebovat lidi urážet, i to nás má učit škola, říká psycholožka

20. duben 2022

„Děti se soužití s někým, kdo je jiný, musejí učit. Problém jsou rodiče, kteří mají pocit, že jejich dítě se tohle učit nemusí a že je na státu, aby „jiným“ dětem zajistil segregované vzdělávání s následným uplatněním v chráněných dílnách,“ říká Kristina Březinová, psycholožka z Národního pedagogického institutu.

„Rodiče by měli vědět, že na každé základní škole by měla být jakási buňka se záhadným názvem „školské poradenské pracoviště“ složená z expertů. Pokud je tu dítě se speciálními vzdělávacími potřebami, jsou tu pro něj tito lidé. Aby ostatním učitelům řekli, co žák potřebuje, jak ho podpořit a co je potřeba. Pokud je jejich přístup jen formální, tak už je něco špatně,“ varuje psycholožka.

Psycholožka Kristina Březinová

Právě NPI přišel s webovou aplikací zapojmevsechny.cz. Ta má pomoct školám, pedagogům i rodičům se vzděláváním dětí se speciálními potřebami (SVP) na českých školách. Aplikace má svůj vzor v Británii. „Někdy je jedno dítě se SVP maximum, co třída dokáže unést, jiná třída v pohodě pojme pět takových dětí,“ dává příklad z praxe Březinová.

„I když někoho nemám ráda, musím s ním někdy komunikovat. V čem je to jiné, když proti sobě mám třeba dítě s autismem, které má na některé věci zvláštní reakce? V ničem, tak jako tak se děti učí empatii. Frontální výuka, která se na některých základních školách stále praktikuje, je tohle nenaučí. Dítě se pak v dospělosti bojí říct svůj názor a neumí spolupracovat, protože ho to nikdo nenaučil. Ze škol vycházejí lidi, kteří neumějí s ostatními vyjít, a to se odráží i na společném klimatu,“ říká Kristina Březinová.

„Včas si promluvit o předsudcích. To musí proběhnout vždy, když má do třídy přijít dítě, které bude ‚jiné‘,“ říká psycholožka. Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.