„Unprepared Franta“ byl na cestě kolem světa 5,5 roku. „Neskutečná krása“ jsou nejčastější slova, kterými to popisuje

16. leden 2017

„Franta měl sen. Plán. Vyrazit na cestu kolem světa. Byla to nepřipravená cesta. Nenaplánovaná…“ Sen se víc než 5 let měnil v realitu a přinesl mu blogerskou přezdívku Unprepared Franta.

Na začátku byla výpověď v práci a plánovaná letenka na trase kolem světa. Ale plány pořád bobtnaly. Optimální délka cesty byla podle původních Frantových představ 2 až 3 roky…

Společně s italským kolegou procestoval František Klein, jak se Unprepared Franta jmenuje svým občanským jménem, Asii. Z Istanbulu přes Írán, Pákistán, Indii, Nepál, Čínu, Mongolsko a Rusko do Finska za 7 měsíců. Pak Afriku. Z jihu na sever. Od Mysu dobré naděje až po Alexandrii. Za 5 měsíců. Z Egypta Franta sám pokračoval do Japonska a jihovýchodní Asie. Pořád toho nebylo dost. Pokračoval celou jihovýchodní Asií, Novým Zélandem a Austrálií. Pak jel 19 dní do Ameriky přes Tichý oceán obří kontejnerovou nákladní lodí. Po cestě přibral, protože zatímco se všude živil levným street foodem, na lodi jedl s kapitánem a důstojníky. Procestoval kousek Mexika a celou Jižní Ameriku. V Potosí nakupoval dynamit. Absolvoval kurz přežití v pralese v Guyaně, zevlil na peruánských plážích. Poctivě si vedl blog a zapisoval svoje zážitky. Jak prozradil v Casablance, nejlepší kuře s rýží se podle jeho zkušeností a chutí dělá v Súdánu (!), Salvadoru a v Peru. Zážitků z cesty je tolik, že bylo třeba je rozdělit do dvou vysílání. (A i tam se sotva vešly.) Poslechněte si Casablanku!

„Cestuju proto, abych poznával tajemné nové světy a také abych si mohl stoupnout na místa, kam se postavily už miliardy turistů. Abych ochutnal stovky jídel, která způsobí buď zvracení, nebo průjem. Abych vyfotil tisíce fotek, na které se nikdo nikdy nepodívá… Abych objevoval. Abych se učil. Abych porozuměl. Abych (vy)rostl...,“ píše František Klein na svém blogu.

http://unpreparedtravellers.com/

03774890_0.jpeg
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka