Úskalím léčby lidí se zkušeností s psychózou je, že se necítí být nemocní, říká psychiatr

4. květen 2023

Psychózy jsou nevyléčitelné, lidé s psychotickým onemocněním jsou nebezpeční svému okolí a bez hospitalizace na psychiatrii to nejde. To jsou asi nejčastější mýty, které se o psychózách a lidech, kteří s nimi žijí, tradují. I o nich mluví v Diagnóze F vedoucí lékař Denního psychoterapeutického sanatoria Ondřejov Michal Risler.

„Mezi příznaky schizofrenie patří i to, že si lidé nemoc často neuvědomují, necítí se být nemocní a pocity pronásledování či slyšené hlasy přičítají spíše vnějším vlivům. Je potřeba především pracovat na tom okolí, aby vás přestalo sledovat,“ uvádí lékař úhel pohledu, s nímž někdy pacienti přicházejí. Právě z tohoto důvodu si o péči málokdy říkají sami, častěji přijdou v doprovodu svých blízkých nebo na doporučení lékařů v průběhu hospitalizace na psychiatrii.

První epizody psychotických onemocnění, ke kterým může docházet už v průběhu dospívání, mohou zůstávat nerozpoznané. Mladí lidé se častěji uzavírají do sebe a do svého světa, a tak je rodiče přivedou někdy až po několika měsících, kdy potíže považovali za známky puberty a dospívání.

S čím se skutečně lidé s psychózami potýkají a co jsou jen mýty? V čem si je schizofrenie podobná s vysokým tlakem? A může dlouhodobá práce v blízkosti lidí s psychózou vést k tomu, že vás jejich „trochu jiný svět“ pohltí? O tom mluví v Diagnóze F vedoucí lékař Denního psychoterapeutického sanatoria Ondřejov Michal Risler.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.