„Už se to nedalo vydržet.“ Pusťte si podcast Reakce o zneužívání na vysoké škole

5. červen 2023

Co se stane, když dva kamarádi přestanou zavírat oči před sexuálním zneužíváním v prostředí vysoké školy a rozhodnou se změnit systém? Nejen o tom je pátá hraná série Radia Wave, která navazuje na předchozí úspěšnou seriálovou tvorbu stanice, jako byl Neklid, Rozchod nebo Rituál.

Příběh Reakce se odehrává na neurčené vysoké škole. Studentka z Ukrajiny Lera nastupuje do prvního ročníku a doufá, že začíná nový život. Studium v tomto prostředí pro ni ale není jednoduché, a tak se potýká s mnoha překážkami.

Na večírku k zahájení semestru společně s novým kamarádem Maxem poskytnou neznámé studentce první pomoc při panické atace. Zanedlouho zjistí, že se dívka rozhodla z nejasných důvodů ukončit studium a odejít ze školy.

Celá situace je jim podezřelá a Lera má pocit, že by mohla nějak souviset s podivným chováním jednoho oblíbeného pedagoga. Okolí jim radí, ať se situací nezabývají a nechají to být, jim to ale není jedno. Společně začnou odkrývat mnoho let přehlížené toxické chování, o kterém všichni ostatní dosud mlčeli.

Reakce fikční formou tematizuje případy sexuálního obtěžování a zneužívání moci ze strany pedagogů na českých vysokých školách a nabízí, jak by v ideálním světě mohlo vypadat řešení podobných situací. Ukazuje, že empatie, přátelství a nepřehlížení problémů druhých může pomoct k vytvoření spravedlivějšího prostředí, v němž člověk může být sám sebou a cítit se bezpečně.

Roli Lery hraje česká herečka ukrajinského původu Natalie Golovchenko. Postavu Maxe ztvárnil Viktor Kuzník. Dále účinkují Zdeněk Piškula, Anežka Šťastná, Natália Drabiščáková, Tereza Dočkalová a další.

Marie-Luisa Purkrábková

Autorkou námětu Reakce je umělkyně, aktivistka a herečka Marie-Luisa Purkrábková, která stála u zrodu iniciativy Ne!musíš to vydržet a v roce 2021 společně s dalšími popsala projevy zneužívání a mocenské dominance ze strany pedagogů na pražské DAMU. Režie se chopila Natália Deáková, která v minulosti režírovala mimo jiné podcastové seriály Neklid a Rituál. O zvuk se postarala Jitka Špálová, o zvukový design Stanislav Abrahám. Hudbu složil Jakub Kudláč. Jako dramaturgyně a kreativní producentka Českého rozhlasu za seriálem stojí Kateřina Rathouská. Doprovodnou grafiku a vizuály vytvořilo studio Day Shift Office (Bára Růžičková & Terezie Štindlová).

Vzhledem k citlivosti tématu jsme se rozhodli k pěti dílům seriálu přidat tři doprovodné publicistické obsahy vysvětlující pozadí vzniku seriálu a rozebírající téma zneužití moci a sexuálního násilí na vysokých školách z různých úhlů pohledu.

Seriál Reakce si můžete poslechnout na webu wave.cz/reakce, v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

Námět: Marie-Luisa Purkrábková
Scénář: Radio Wave
Kreativní producentka a dramaturgyně: Kateřina Rathouská
Účinkují: Natalie Golovchenko, Viktor Kuzník, Zdeněk Piškula, Anežka Šťastná, Natália Drabiščáková, Tereza Dočkalová, Tomáš Petřík, Tereza Jarčevská, Jakub Koudela, Jitka Špálová a Kateřina Rathouská
Zvuk: Jitka Špálová
Zvukový design: Stanislav Abrahám
Hudba: Jakub Kudláč
Režie: Natália Deáková
Premiéra: 5. 6. 2023
Asistentka režie: Dana Reichová
Odborná konzultace: Aneta Zápotocká (Magdaléna), Johanna Nejedlová (Konsent), Viktor Heumann (Transparent)
Grafika a vizuály: Day Shift Office (Bára Růžičková & Terezie Štindlová)
autor: Josef Kokta
Spustit audio

Související