Přátelství jako symbol naslouchání a pomoci proti útlaku. Jak vznikal námět seriálu Reakce?

5. červen 2023

„To, co mě na téhle příležitosti lákalo, je, že jde o hranou tvorbu, která může poukázat na nějaký princip,“ uvádí příběh seriálu Reakce autorka námětu Marie-Luisa Purkrábková. Postavy Lery a Maxe na ploše vznikajícího přátelství nás tak provedou školním prostředím, ve kterém se setkáme s různými formami diskriminace.

„Je to škála různých projevů útlaku a sexuální násilí je extrém, ale těch stupňů je víc,“ vysvětluje Marie-Luisa aspekty, které tvarují celý příběh a nechávají hlavní postavy potýkat se s různými problémy.

I přesto, že je seriál hraný a příběh je fiktivní, dotýká se zásadních otázek sounáležitosti a pozornosti. „Média a internet jsou plné skandálních příběhů. Chtěla jsem to vzít trochu odjinud, zaměřit se na perspektivu, která tolik pokrytá není,“ říká autorka o tématech jako empatie, reflexe a pomoc.

Čtěte také

Kontext, který často medializovaným kauzám chybí, tak celou situaci může víc přiblížit, ukázat její odstíny a širší spektrum důsledků. Hlavní postavy, které mají samy zkušenost s nějakou formou útlaku nebo přehlížení, se začnou zabývat příběhem neznámé spolužačky. Tenhle motiv pak odkryje komplexní strukturální problém, který si lze představit v libovolné škole nebo instituci.

„Rozhodně tam od začátku byla snaha vytvořit nějaký pozitivní příklad, jak se k určitým situacím stavět, že je nebudeme přehlížet, i když by nám mohly být jedno,“ dodává Marie-Luisa Purkrábková o svém záměru.

Jak vystoupit z role aktivistky a uzavřít jedno životní téma ve své kariéře se dozvíte v rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.