Úzkost, strach a pandemie. Přibylo během karantény psychóz?

3. srpen 2020

To, že období nouzového stavu mělo vliv na naše duševní zdraví, už prokázala řada dotazníkových šetření. Nově ale vyšlo najevo, že se nečekaně zvýšil prodej antipsychotik a navzdory náročné situaci se snížil prodej léků proti úzkosti.

„Ta situace byla nová, náročná a lidé na to podle různých výzkumů reagovali převážně zhoršením psychického stavu,“ říká profesor Jiří Horáček, psychiatr a náměstek pro vědu a výzkum Národního ústavu duševního zdraví. Jeho tým se zabýval výzkumem, jaký dopad měla pandemie na chování lidí, kteří se potýkají s duševním onemocněním. Z šetření vyšlo, že ačkoliv se v populaci obecně zvýšila úzkostnost mezi lidmi, prodej léků proti úzkostem se snížil. Naopak nečekaně vzrostl prodej léků určených k léčbě psychóz.

Čtěte také

Jedno z možných vysvětlení, proč se prodalo v době pandemie méně léků proti úzkostem (anxiolytik), je, že koronavirus dal nekonkrétním úzkostem konkrétní obsah, s nímž bylo možné nějak zacházet. „Strach je obava z něčeho určitého, úzkost je obava z něčeho, člověk ani často neví z čeho,“ vysvětluje Horáček. Když lidé dostali instrukce, jak minimalizovat riziko nákazy, jejich strach se snížil, a tak nebylo třeba jej dále medikovat. Podle Horáčka mohla svou roli sehrát i karanténní opatření, kvůli kterým řada lidí nechodila do práce, zůstala doma, a tak možná nebyla tolik vystavována stresujícím okolnostem, které mohou s úzkostmi souviset.

I pro nečekaný nárůst prodeje antipsychotik mají výzkumníci pravděpodobné vysvětlení: lidé, kteří žijí život s psychózami, vědí, že jejich stav se může měnit i v závislosti na okolním dění. A když se tedy začali cítit hůře v důsledku šíření nemoci a nastavovaných opatření, jednoduše si zavolali svému psychiatrovi o navýšení medikace. Koneckonců s medikací psychóz se „hýbe“ snadněji a častěji než s dávkou anxiolytik, léků proti úzkosti.

Jaká vlastnost či dovednost nám může pomoci lépe zvládat podobné situace? Jak zvládneme další vlny covidu-19? A jakou roli v tom všem hraje to, jak zacházíme s informacemi z médií? O tom mluvil Jiří Horáček v rozhovoru Diagnózy F.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.