V Africe se skvěle stopuje, říkají Jana Řezníčková a Slávek Král

25. březen 2018

Slávek Král stopoval půl roku po Africe. Začal v Keni, stopoval do JAR a potom zpět na sever. Na měsíc se k němu připojila Jana „Jahu“ Řezníčková.

„12 000 km, 291 stopů, z toho 30 kamionů, 9 motorek, 5 autobusů, 6 lodí, 3 tuktuky, 6 taxíků, 3 vojáci, 3 ambulance, 1 letadlo a 1 kolo,“ vypočítává Slávek Král v cestovatelské a outdoorové Casablance svoje africké stopařské úlovky. Letadlo si domluvil v Botswaně, kde po několika dnech trpělivého čekání a vyptávání přiskočil do letadla na vnitrostátní lince. „Stopování v Africe bylo to nejjednodušší, co jsem kdy zažil,“ tvrdí Slávek.

Tanzanská malárie vs. keňské štěnice – 0:1

I některé další z velkých Slávkových zážitků pocházejí z Botswany, kde se zúčastnil čtyřdenní svatby a v jednom z národních parků se ocitl přímo mezi slony z početného stáda. Na své cestě kombinoval autostop s dobrovolnickými pracemi, například ve školách a na farmách.

S Janou se sešel v Tanzanii u keňských hranic, ale vzápětí skončil na dva dny v nemocnici s lehkou formou malárie. „Štěnice, které jsem chytil na úplný závěr, byly ale o dost horší,“ tvrdí. „Měl jsem úplně oteklou ruku a kousalo to a svědilo ještě za týden.“

Africké národní parky, školy a blesky

Všechno se snažili podniknout za minimální rozpočet, a to včetně drahých vstupů do národních parků a podobně. Například ve Rwandě se pokoušeli spatřit horské gorily na hranicích parku, do kterého si nemohli dovolit vstup. U Viktoriiných vodopádů Slávek smlouval o cenu za bungee jumping. Mezi společné zážitky Jany a Slávka patří i úder bleskem do školní budovy, která neměla hromosvod.

„Zrovna jsme si sundávali promočené oblečení, když jsme se schovali před bouřkou, viděli jsme bílý záblesk, na zdi se udělal obrovský šrám a nabíječka připojená do zásuvky se uškvařila. Pískalo nám v uších ještě několik dní. Byla jsem vyděšená a zastavilo se mi srdce, ale bylo to super,“ směje se Jana Řezníčková. O svých zážitcích oba psali na svoje blogy (Slávka Krále najdete tady, Jany Řezníčkové tu).

Poslechněte si záznam cestovatelského a outdoorového magazínu s nimi oběma!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka