V jedné budově knihovna, půjčovna nářadí i veřejná dílna? Ve Finsku realita, v Česku zatím teorie

14. březen 2022

Cirkulární ekonomika začíná být v posledních letech čím dál častěji zmiňovaná v souvislosti s šetrností k naší planetě. Vedle stavebních materiálů lze ale znovu využít i stavby samotné. „Reuse budovy neboli rekonstrukce se změnou způsobu jejího využívání není to samé co udržitelnost, udržitelná může být i novostavba,“ vysvětluje na úvod mladý architekt Jan Čech, se kterým jsme probrali také jeho stáž na finské univerzitě nebo komplexní pohled na celý životní proces staveb.

Princip reuse architektury v České republice je zatím v podstatě v začátcích, hodně projektů se podle Jana Čecha realizuje především v Nizozemsku, ale i v severských zemích. Například v Helsinkách je výsledkem obří mezinárodní architektonické soutěže trojpodlažní budova, kdy v nejnižším patře je kinosál a obchody, ve třetím knihovna a ve druhém veřejná dílna s možností tisknout velké formáty, k dispozici jsou tam i pronajímatelné jednací místnosti, šicí stroje nebo půjčovna nářadí. A všechno je to součástí kartičky do knihovny.

V Praze zatím na podobném principu fungují na různých místech samostatně existující entity převážně na nadšenecké komunitní bázi, jako jsou projekty Z pokoje do pokoje, Bike Kitchen nebo Library of Things. Do budoucna by se to ale mohlo změnit. Například diplomový projekt právě Jana Čecha k prvotnímu zadání návrhu budovy pronajímatelných dílen do centra pražského sídliště Ďáblice obsahuje navíc ještě veřejnou dílnu a reuse centrum.

Co znamená v architektuře princip life cycle assessment? A může být cihlový dům ekologičtější než dřevostavba? V rámci zahraniční stáže Jan Čech absolvoval ateliér Reuse of Buildings na helsinské Aalto University, kde studenti navrhovali znovuvyužití tropického skleníku v Helsinkách. Jaké nápady se tam sešly? A objevují se podobné projekty i u nás? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka