Vášeň pro pralesy. Malíř Adam Kašpar na cestách portrétuje divočinu

26. duben 2021

Mladý malíř Adam Kašpar jde svou cestou. Považuje se za pozorovatele přírody. Maluje plátna plná divokých krajin a pralesů. V cestovatelském magazínu Casablanca vypráví svoje zážitky z Bosny, Mongolska i Jeseníků.

Adam se před nedávnem vrátil z Bosny, kde maloval největší horský prales Evropy – Peručicu v národním parku Sutjeska. Zaskočilo ho tam množství nového sněhu, takže pil čaj v tajícím sněhu a maloval stovky let staré stromy a měl respekt z čerstvě probuzených medvědů.

Adam Kašpar: Prašuma Peručica 2, olej na plátně, 50x40 cm, 2021

„Byl jsem obezřetný. Ale barvy ředím terpentýnovou pryskyřicí, která hodně silně voní, takže jsem doufal, že mám takový čichový odpuzovač,“ líčí svoji práci v terénu.

„Ale je pravda, že kolem byla spousta stop, a vždycky když se ke mně vracel kamarád Tadeáš Šíma a šustil v křoví, tak jsem se měl na pozoru, aby to nebyl medvěd.“

Citlivost vůči přírodě

Adam Kašpar nakonec v Bosně namaloval čtyři obrazy konkrétních míst. „Tvářnost stromů, kameny a světlo musí maximálně odpovídat, ale zároveň je to záznam toho, co jsem na místě viděl a zažil,“ říká ke své metodě.

Svými obrazy chce mimo jiné pěstovat citlivost vůči místům původní přírody, která potřebují ochranu. „Chci podat pravdivou výpověď o tom, co v přírodě vidím,“ říká k tomu, že se jako malíř považuje za realistu.

Adam Kašpar: Skalní potok, olej na plátně, 200x300 cm, 2017

Doma a doma

Svůj zájem o přírodu a krajiny doplňuje zájmem o geologii, astronomii a přírodovědu vůbec. Doma je v Jeseníkách, ale maloval také ve Skotsku, v Alpách nebo v Mongolsku, kde byl s vědeckou expedicí.

„Mám v zahraničí taková místa, kde jsem také doma,“ dodává. V květnu se Adam Kašpar chystá zahájit v Nové galerii výstavu Observer's guide, kde ukáže část své nové tvorby.

Poslechněte si rozhovor o malování divočiny s Adamem Kašparem v cestovatelském magazínu Casablanca. Na malby se můžete podívat například na jeho webu nebo Instagramu.

Adam Kašpar: Prašuma Peručica 4, olej na plátně, 50x40 cm, 2021
Adam Kašpar: Oetztal v měsíčním světle, olej na plátně, 130x160 cm, 2019
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.