Ve jménu Opak Dissu labelu: Pro mě je trap life, že chodím každý den do fabriky

7. únor 2017

Rappeři ASAP Jarda z vesnice a milionář z chatrče Don Chain umí vyhmátnout nejslabší místa lokální hiphopové scény, ale taky mluvit jazykem virálních bizárů z hlubin českého internetu – od Jolandy po zuřícího Zdeňka Macuru. Domácí ghetto internetového rapu ovládl minulý rok Opak Dissu label a o vlivu kolektivu vypovídá nominace v kategorii Počin roku na hudebních cenách Vinyla. Pozice pouhých rapových bavičů je ale už nudí, jak říká dvojice z gauče svého žižkovského bytu.

Trap life je pro ně každodenní docházení na šichtu za průměrné dělnické výplaty, kde ve volných chvílích píšou sloky do nových tracků. Vesnice byla jejich „bando“, což ve slangu atlantských rapperů značí vybydlený dům sloužící k vaření drog nebo jednoduše životní past. Ne Dirty South, ale Dirty Morava, kde rappeři z labelu Opak Dissu hází prasátka na selky. Zparodovali Drakeův hit Hotline Bling nebo si do beatů převzatých od trapových králů Futurea a Young Thuga utahují z domácích rádoby gangsterů a mezi tím splétají síť popkulturních odkazů. Don Chain a ASAP Jarda rychle pochopili, že hrát si v České republice na Ameriku nemá smysl. Jejich Korbellys Callin’ nebo Macuruju umí nazpaměť návštěvníci festivalu Creepy Teepee a obdivují je rappeři z labelu A51, ostatně Smack si pozval ASAP Jardu i na stage při koncertu.

Vytvořili si vlastní slang vycházející z nářečí a nespočet virtuálních identit. Každou z nich opatřili příběhem, který dotváří rapovou mytologii Opak Dissu labelu, ze kterého – ač to nejdřív působilo neuvěřitelně – se klidně může brzy stát další Hypno 808. A jakkoliv to vyzní nadsazeně – jsou nadějí nejenom pro český rap, ale i pro český humor, což jsou dvě disciplíny u nás dlouhodobě v úpadku.

OPAK DISSU LABEL, DON CHAIN a ASAP JARDA

Pro mě Opak Dissu začínal jako ironie, pak ale přišel zlom. S tím, jak jste vydávali postupně další a další tracky, posunuli jste se do takové pozice, že může bezpečně konkurovat ostatním rapperům na domácí hiphopové scéně. Jak jste tenhle vývoj vnímali vy?

ASAP Jarda: Vyvíjel jsem se už od dob základky, kdy jsem se vzhlížel v 8 Mile a Eminemovi. Myslel jsem si, že cesta na vrchol vede přes freestyle battles na záchodech. Když se mě někdo zeptal, jestli rapuju, automaticky jsem mu říkal: „Vyzývám tě na souboj!“ Začínal jsem jako takový „Kamil“, kdy jsem si myslel, že jsem 50 Cent. Šlo to pak přes, řekněme, „Libora“, kdy jsem dělal rap o životě, love songy a další bizarní věci. Byl to takový přirozený vývoj, až jsem dospěl k tomu, že nemám, o čem rapovat – začal jsem si z toho dělat srandu, přehánět a podávat jiným způsobem svůj život skrze Jardu. Měla to být původně spíš jenom sranda pro kámoše, ale začali jsme to rozvíjet a objevili ten potenciál.

Don Chain: Od Kamila přes Libora k Jardovi. Já začal rapovat už s ironickým alter egem. Rapoval jsem o životě na vesnici, v sedmnácti letech jsem si říkal MC Bramborář a nahrál jsem i čtyřskladbové EP. Byly to dlouhatánské příběhy o cestě kolem světa a o „venkáči“ od souseda.

OPAK DISSU virtuálním blahem ošetřuje bolístky českého rapu

03686940.jpeg

OPAK DISSU působí v tuzemském kontextu jako svěží vítr.

Každá postava z Opak Dissu má skutečný předobraz v realitě, který ji inspiroval. Kdo jsou ASAP Jarda, Don Chain a Young Lvíše?

ASAP Jarda: Jarda je člověk z Vysočiny, konkrétně z Červené Vody. Nebudu prozrazovat pravé jméno, abychom mu zachovali tiché soukromí. Hodně se projevuje na internetu, dělá si srandu ze současné politické situace a je to takový typický buran. Na začátku nás hodně oklamal – jeho internetové jméno bylo pseudonym. V současnosti má už dvě přezdívky. Vyhledali jsme ho náhodně. Potřebovali jsme jenom ksicht správného, správného…

Don Chain: Burana One.

ASAP Jarda: Jo, burana a křupana, který sedí v hospodě u pivka. Postupem času jsme zjišťovali, že tenhle člověk je podobný tomu, co si k němu vymýšlíme. Vzali jsme jeho obličej a začali jeho charakter přehánět, i když to dokáže bezpečně i sám. Co se týče ASAPa Jardy, postava je propojená s životem toho, kdo dělá hudbu.

A Don Chain?

Don Chain: Dlouho jsem hledal někoho, kdo by profilově odpovídal tomu, kdo je Don Chain, tedy takový milionář z chatrče. Našel jsem životní příběh o jednom indickém podnikateli, který chtěl jít takzvaně „zo stoky hore“. Obětoval většinu života, aby si vydělal na zlaté tričko se zlatými řetězy. Byl to jeho hnací motor. Za nějakých deset, až patnáct let měl peníze, koupil si zlaté tričko a ke konci měl takovou reputaci, že po něm šlo hodně lidí. Bohužel, už není mezi námi, takže lijeme panáky na zem za zlatého muže z Indie.

OPAK DISSU LABEL, DON CHAIN a ASAP JARDA

ASAP Jarda: A Young Lvíše se inspiroval psem. Je to jorkšír, kterého dostal jeho páníček, a zároveň rapper z Opak Dissu, kdysi dávno. Pes měl tvrdý život, jednou ho srazilo auto, a proto prakticky nemůže došlapovat na jednu nohu a je částečně postižený. Od té doby, co se mu nehoda stala, má naštvaný kyselý výraz, což je odraz jeho povahy. Young Lvíše hodně kouřil trávu a kamarádil s tímhle psem. Po několika jointech měl pocit, že k němu pes mluví. Vymyslel mu tedy hlas a charakter. Z počátku byl jorkšír superhrdina a neexistovalo nic, co by nezvládl. Všichni se tomu hrozně smáli, ale já mu řekl, že by tím hlasem mohl začít dělat seriózní psí rap. On to vzal vážně, a tak vzniklo Young Lvíše.

Don Chain: Nejnaštvanější jorkšír na naší scéně.

Za tu chvíli, co jste na scéně, vás začala spousta rapperů kopírovat. Třeba když Logic vykradl Felicia Trap od ASAPa Jardy ve svém posledním tracku Kawasaki.

ASAP Jarda: Podle mě to vykradl nevědomky.

Don Chain: Byl rok pozadu… Ty dvě pasáže jsou stejný.

ASAP Jarda: Pokud to udělal vědomě, tak díky za poctu. Používá tam ta samá citoslovce.

Jedním z tajemství úspěchu Opak Dissu je alespoň pro mě to, že posloucháte ty nejaktuálnější věci z (t)rapové scény, o kterých tady spousta rapperů zamrzlých ve vlastní bublině ani neví. Co sjíždíte?

ASAP Jarda: Za mě je to Future, pak asi Chief Keef a celý G.B.E.

Don Chain: Jednoznačně Young Thug! Baví mě taky mlaďáci Lil Uzi Vert, Lil Yachty, Kodak Black. Je to ten atlantský rybníček.

ASAP Jarda: Nejsem někdo, kdo by na trap nasedl zničehonic, vždycky jsem sledoval Dirty South a poslouchal UGK. Děcka před čtyřmi lety jely Strapa a Majka Spirita, najednou otočily o sto osmdesát a jedou A$AP Rockyho. Já ho poslouchal několik let předem, tak vznikla moje přezdívka, a proto si taky děláme kolikrát srandu z domácí trapové scény. Můžu ale prozradit, že si budu měnit polovinu jména. A Jarda zůstane.

OPAK DISSU LABEL, DON CHAIN a ASAP JARDA

Řeknete taky něco víc o připravované mixtape, kdy přistane na síti?

Don Chain: Rádi bychom ji vydali taky fyzicky, to je první věc. Opak Dissu 2 bude kvalitnější, zlejší a tvrdší.

ASAP Jarda: Hlavně kvalitnější, jedničku jsme nahrávali na telefony. Říkal jsem si, že musíme udělat něco ucelenějšího. Jednička je opravdu taková freestyle záležitost, ale zas možná proto má takové kouzlo – nikdo to neposlouchal jako opravdovou hudbu, ale jako recesi. Což chci u dvojky změnit.

Celý Opak Dissu se pohybuje ve světě internetového rapu, do kterého se vejdou fungující labely, ale i bizarní rappeři. Máte dost specifickou pozici, střílíte na všechny strany?

ASAP Jarda: Naše pozice je spíše sledovatelská. Nedá se říct, že bychom měli nějaké spory nebo beefy. V tom prostředí, ve kterém se pohybujeme, což je místní scéna, se snažíme na dění nějak reagovat. Spousta fanoušků Opaku Dissu si myslí, že jde o čistý „hate“. To není pravda. Chtěli jsme se pohnout z pozice haters, a tak jsme si z toho všeho začali dělat srandu. Nejlepší způsob, jak vytěsnit věci, které ti vadí, není na ně nadávat, ale dělat si z nich legraci. Je to jako, když trpíš nějakou nemocí, tak se můžeš utápět v depresích, nebo z indispozice uděláš svoji silnou stránku. A lidi tě takového přijmou.

Výchozí pozicí ale stále je, že česká rapová scéna je v nějakém smyslu nemocná. Mám pravdu?

ASAP Jarda: Je! Rap vznikl v Americe a všechny nejsilnější trendy jdou ze Západu. V Česku všichni objeví po čtyřech letech, co se tam děje, a diví se tomu. Nemám nic proti inspiraci, ale kopírovat Ameriku tady u nás je bizarní. Nemůžeš si hrát na „bando“ a Migos, že tady jedeš trap life a že musíš prodávat gramy, aby ses dostal z ulice. Takhle to u nás nevypadá. Polovina českých rapperů bydlí u mámy a druhá ještě studuje. Pak přijdou za mikrofon a začnou rapovat o tom, jak mají těžký život, že jedou trap life, že se musí dostat z té své imaginární pasti. Pro mě je trap life o chození do fabriky den za dnem a mých kořenech na vesnici – to je moje specifikum, které se snažím spojovat s Atlantou, když vykrádáme tenhle zvuk. Dáváme do něj ale ty naše české příběhy, naprosto odlišné od Ameriky.

Don Chain: Šlo o to, že jsme si nalili čistého vína. Všichni si tady hrají na gangy a crews. Celé Česko je takové bando. My akorát za svou přijali realitu, která je do očí bijící, a šli s kůží na trh. A zjistili, že to lidi prostě chtějí.

ASAP Jarda: Mě osobně by třeba zajímalo, kolik z českých rapperů má doma zbraň.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio