Ve-při, shorty, hovězí. Čelisti beefují s talenty českého filmu

21. duben 2023

Po delší době bylo opět ve studiu Radia Wave dosaženo koncentrace tří hostů na metr čtvereční. Vedle oblíbené dvojice Tomáš „Náš kamarád ze školky“ Stejskal a Jan „Dobrotivý cholerik“ Vejnar nás historicky posílila not like the other girls kentusačka a čerstvá Famačka Adina Šulcová, režisérka kultovních DIY kraťasů Modlitba za Brianu a Spiknutí holčičích ho*en.

Na menu se kvalifikovala pětice mladých českých filmařů v čele s Damiánem Vondráškem, jehož sídlištní Rituály vyhrály po Českém lvu i čelistní titul Mokry nosek roku a Miss psí sympatie. Adina většinu času bohužel boomerské žvanění kolegů neposlouchala, vystačila si s tvrzením, že v českém filmu se obecně hlavně málo mluví. Na to má tuzemská kinematografie každopádně atestované doktory přes kecy z Čelistí. Všechno bude zase dobrý.

Čelisti v hvězdné sestavě s Adinou Šulcovou

Tedy, pokud vás nenapadne na parkovišti troubit a ukazovat fakáče. To se totiž snadno můžete dostat do spirály agrese, která vyústí v lavinu katastrof. Seriál BEEF, ve znamenitém (podestýlkovém) českém překladu Ve při, trenduje na Netflixu a Čelisti výjimečně dávají hypu za pravdu.

Pomalejší rozjezd, který připomíná mechanický řetěz naschválů, je následovaný překvapivě bohatým vějířem témat a emocí dotýkajících se všednosti každého z nás. „Všechna ta vnitřní agrese, strach, nedoceněnost, třídní rozdíly, helly ve vztazích, traumata z dětství,“ bilancují Aleš s Honzou seriál i svoje životy.

„Trochu Parazit a hodně Coeni,“ prozpěvuje mužský chór, zatímco Adina ho podvratně doplňuje svým výkladem, v němž s elegancí Yung Boženy Němcové používá sofistikované termíny jako „animální divoch z podzámčí“. „Dej si bacha na to, koho nenávidíš, Adino!“ pokouší se roli spirituálního vůdce suplovat davidián Aleš. Dostává se mu nicméně ujištění, že talentovaná filmařka nenávidět nedokáže. Na to má kolem sebe během vysílání dostatek ve-přů, kteří to vezmou za ní. Pro BEEF ale máme v Čelistech jen a jen slova něhy a uznání!

Proč Damián Vondrášek zapaluje psí boudy a dekapituje porcelánové jeleny? Měl by Jan Hecht po atestaci raději vyndávat mandle, nebo točit filmy? Patří kvadratura býka Asterióna od Francesco Montagnera spíš do výstavní síně, nebo na plátna kin? Komu vybírá Marie Magdalena Kochová schránky? Na jakou stranu se stáčí kamera ve filmu Marka Čermáka? Bude všechno opravdu zase dobrý? Krátké a (bez)bolestné Čelisti s nadějemi českého filmu!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Tomáš Stejskal , Jan Vejnar
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.