Ve Startéru vedly instrumentálky. Romantik Tomáš J. Holý a postinternetoví Arpanet

4. říjen 2016

Aktuální dvě novinky v hitparádě neobjevených dokazují, že i bez procítěného vokálu a českého přízvuku v angličtině můžete slušně zabodovat. Tomáš J. Holý k tomu potřebuje jenom kytaru a cit pro kompozici. Arpanet zase vhled do zapomenutých koutů internetu.

Tomáš J. Holý není tak docela nováček a kytaru v ruce drží už nějakou dobu. Štěpán Rak nejmladší generace tvoří zamyšlené, pomalu se rozvíjející skladby – a když má dlouhou chvíli, kytaru používá i jako perkusivní nástroj. Holý má za sebou dvě eskapistická EP Refuge I a II. My si od něj pouštíme skladbu Long Gone, se kterou člověk vycestuje za hranice vlastní fantazie a zpomalí čas.

I duo Arpanet hraje na stroj času. Na svém soundcloudovém účtu používají hashtagy jako post-internet nebo vaporwave a nepředstaví se jinak než svými pseudonymy, OJ a Libertae. I když je Arpanet na první poslech dost současná záležitost, songy na EP Virtual Grief mají kolem sebe auru předinternetové doby, kdy si člověk o rozchodech psal maximálně do notepadu a doufal, že si o jeho samotě přečte nějaký nepochopitelný trojan.

Poslechněte si instrumentální novinky ve Startéru, připojte se na net a pošlete jim hlas!

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.