Ve Vídni se hodně pracuje, říkají architekti ze studia Consequence forma, kteří projektovali domy i nové čtvrti v rakouské metropoli

9. září 2021

Je začátek školního roku, a tak jsme mluvili o škole. Je v Novém Hrozenkově a žáci tam mají novou tělocvičnu podle projektu Janice Šipulové a Martina Sládka ze studia Consequence forma. Od budovy vzdělávací instituce ve valašském městysu jsme se dostali až k tomu, jak projektovali celé kusy Vídně.

Co z toho je víc baví, drobné projekty nebo urbanismus? „Je skvělé něco konkrétního dokončit a vidět výsledek. Ale urbanismus je lepší v tom, že definujeme celé prostředí,“ myslí si Sládek. Navrhovat urbanismus je pro mě přirozená činnost. Asi jako vyšívání,“ dodává Šipulová.

Nové centrum Rybáře v Karlových Varech

Consequence forma mají hodně zkušeností s vídeňskými metodami plánování. Nejdříve se například řeší park a veřejná prostranství, pak teprve domy. Čemu říkají ve Vídni kooperativní plánování? A věří na to i v Karlových Varech? Dozvíte se v Bourání.

Janica Šipulová pochází z Nového Hrozenkova, což je kousek od Vsetína, na Valašsku. Cítí se valašsky? A co Martin Sládek? „Já, ač Pražan, jsem byl pasovaný na Valacha a jsem na to hrdý,“ říká.

Mluvili jsme však nejen o valašské mentalitě, ale i architektuře. Jaké stavby patří na tamní dědinu dnes? Nejsou současné luxusní roubenky trochu protimluv? A jak si architekti opravují svůj dům v Novém Hrozenkově?

Nakonec přišla řeč i na to, jak získat práci v zajímavém architektonickém ateliéru ve Vídni. „Měla jsem pohovor a nevěděla, jestli mě berou. Ale řekli, ať přijdu druhý den. Tak jsem přišla a odešla ve čtyři ráno, protože bylo potřeba něco dodělat. Ve Vídni se hodně pracuje,“ vzpomíná Šipulová, jak nastoupila do známého vídeňského studia BKK-3.

Park na Moravském náměstí v Brně (soutěžní vizualizace)

Poslechněte si nové Bourání o Valašsku i o Vídni a o venkovské škole i brněnském náměstí s Janicou Šipulovou a Martinem Sládkem ze studia Consequence forma.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.