Ve vlastní šťávě: Vaření na cestách

19. červenec 2015
Ve vlastní šťávě

O letních prázdninách a dovolených spousta domorodců vyráží na chaty a chalupy. Většina chatařů a chalupářů má zmáklé vaření na kamnech i na plynové tlakové lahvi, grilování i uzení. Kromě trávení času na chatě je dalším českým fenoménem tramping a s ním související vaření v kotlíku nebo vojenské „kochmašině“ na otevřeném ohni.

I to ale předpokládá, že budete trávit nějaký čas na jednom místě. A co když jste v pohybu? Limity jsou dané. Musím být schopen uvařit kdekoliv a kdykoliv, bez ohledu na podmínky. Uhlí a brikety hoří a žhnou poměrně dlouho a vzniká popel. Elektřina ze zapalovače v autě možná utáhne mobilní chladničku do auta, ale jistě ne gril nebo indukční vařič. Dostupné, mobilní a k čistému vaření ideální jsou plynové bomby a kartuše. Umožňují vařit v lese, na poli, na parkovišti nebo na pláži. Jediné místo, odkud mě s plynem vyrazili, byla hala Tokamaku (obří magnetické nádoby pro uchování vysokoteplotního plazmatu). Pokud bych měl tedy volit varnou technologii pro letní cestování, vybíral bych nejspíš podle těchto parametrů: jednak kapacita a výkon a jednak velikost a váha (tedy skladnost a mobilita).

03431800.jpeg

Minulý týden jsem prověřil tři pěkné kousky. Jeden univerzální skládací plynový gril s připojením na kartuš nebo dvoukilovou tlakovou láhev a pak skládací plynový vařič v kufříku s připojením na kartuš a ještě starou dobrou plynovou stoličku. Francouzský plynový gril je v podstatě vařič s několika doplňky. Grilovací mřížkou a clonou plamene proti větru, hlubším klošem/víkem, které umožňuje i péci, litinovým tálem a grilovacím tálem. Můžete na něm tak prostě vařit, grilovat, dusit, smažit i péct. I s dvoukilovou tlakovou lahví váží dohromady osm kilogramů. Když připočtu cenu od dvou a půl tisíce a výkon 2,4 kW, který ale notně omezuje výše uvedené příslušenství, raději se mrknu dál.

Plynový vařič v kufříku je mazlík pro jednoho až dva strávníky. Má výkon 2 kW a je poměrně rychlý. Váha dvě kila z něj dělá nebezpečného šampióna, stejně jako cena – kolem šesti set korun. Za drobnou komplikaci považuji nutnost držet si v záloze rezervní kartuš, protože tu u benzínky jen tak nekoupíte. Dá se na něm vařit, smažit a dusit, já si na něm spálím lilky i papriky, ale na grilování to nebude.

03431799.jpeg

A nakonec plynová stolička od českého výrobce s připojením na propan-butan s váhou šest kilogramů a výkonem sedm kW, ta už se hodí spíš pro zabijačky nebo táborové vaření pro desítky lidí než pro přípravu romantické večeře pro pár milenců na cestě do Verony. Ale cena kolem tisíce korun z ní dělá dostupnou hračku pro maniaky hostící tucty známých.

Pokud bych tedy mocí mermo toužil kromě vaření i grilovat, narazil jsem při nákupech ještě na jednu vychytávku – jednorázový gril ve vaničce z hliníkové fólie, naplněný briketami a zápalným médiem. Stačí škrtnout sirkou a po chvilce můžete grilovat. Vydrží až hodinu. Cena cca sedmdesát korun a vejde se i do větší kabelky. No a teď už stačí jen nakoupit na místním trhu a hurá do práce!

autor: Michal "Rachad" Hromas
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka