Ve vlastní šťávě: Veganská inspirace na vaření ze světa

13. prosinec 2015
Ve vlastní šťávě

Je příliš záhy na to, abych po poměrně krátké vlastní zkušenosti dělal nějaké moudré rezultáty ohledně veganství, ale mnohaletá praxe v kuchyni mi zase dovoluje doporučit těm, kdo tam nejsou jako doma, jak si zpříjemnit život a dopřát si sem tam něco dobrého na zub.

Pro mě osobně začalo setkání s veganskou kuchyní, aniž bych si to vlastně uvědomil, už v dětství, kdy nás maminka vystavovala svým experimentům v oblasti indické kuchyně. Pochopitelně zdařilým, protože jen díky tomu jsem si od dětství mohl nést v chřípí vůni římského kmínu a kardamomu, tak jako moji vrstevníci nasávali vůni kmínového chleba, svíčkové na smetaně nebo vepřových výpečků.

Takhle jsem se už jako malé smrádě mohl seznámit s masúr dhál – blátem z červené čočky, plackami čapátí nebo květákovým sabdží. A samozřejmě indický čaj, rýže basmati a růžová voda, se kterou se spousta mých známých potýká dosud. Takže první velká inspirace je kuchyně indická. Nepodceňujte rozhodně její poměrně sofistikované recepty s celou řadou ingrediencí, které u nás nejsou až tak snadno k sehnání.

03529035.jpeg

Pokud ovšem chcete ubrat na koření a přidat na zelenině, zafixujte si důkladný základ z cibule nakrájené na drobné kostky, smíchané jedna ku jedné se zelenou paprikou nakrájenou na kostičky, k tomu jedna chilli paprička a dva stroužky česneku. Na takovém základu už můžete připravit téměř jakékoliv zeleninové nebo luštěninové ragú nebo karí. Indická kuchyně dodá do vašeho arzenálu přehršel luštěnin, několik druhů čočky a samozřejmě mraky koření v rozličných poměrech a směsích. A neocenitelné jsou recepty na čatní a kořeněné pasty, které dokážou i z docela fádního jídla udělat malé zjevení.

Další velkou inspirací byla samozřejmě kuchyně levantská, zahrnující kuchyni Sýrie, Turecka, Libanonu – zkrátka od řeckých hranic po Egypt. Levantská jídla jsou do značné míry převzatá nebo inspirovaná pokrmy perskými a indickými, ale kuchyně se samozřejmě odvíjí od místních zdrojů. Spousta vynikající zeleniny a oproti indické kuchyni o dost jednodušší úpravy a o něco méně koření. Tady se vsází mnohem víc na čerstvou zeleninu, byliny a natě.

Tato kuchyně je pro vegany šitá na míru. Pokud tedy vynecháte všudypřítomný jogurt a časté používání jehněčího masa. Tahle kuchyně vás naučí bravurně pracovat s lilkem, paprikou, dýní a rajčaty, zjistíte, že i úplně obyčejná cibule uvařená polehounku v dobrém olivovém oleji a smíchaná se sušeným tymiánem zaatar vás vystřelí až nad střechu. Naučíte se šetřit materiál tím, že si osvojíte balení vinných listů, plnění paprik, rajčat a další „duté“ zeleniny.

03529036.jpeg

Vřele doporučuji původní palestinskou a tureckou kuchyni, většina kuchařek věnujících se levantské kuchyni je zaměřena na recepty moderní, ale klasika vám dá solidní základy. Navíc tam najdete neocenitelné tipy, jak si poradit s případnými přebytky formou zavařování, konfitování, sušení, kvašení a kandování. Tady jsem získal postup na datlový sirup nebo torši / kvašený tuřín s řepou a květákem.

A jedeme dál. Okolo Středozemního moře se táhne vliv východní kuchyně. Takže není divu, že jak na evropském, tak na africkém břehu se tento vliv odrazil. Maghreb – tedy Alžír, Egypt, Maroko a Tunis – výrazně obohatí váš repertoár. Pozornost věnujte především kuchyni marocké. I tak obyčejná věc jako loupané boby rozvařené ve vodě, rozmixované se základem, který jsem popsal výše, vás příjemně překvapí. Hustá polévka nebo dip se jmenuje bessara a je to jen jeden z mnoha pojmů v marocké kuchyni. Z Maghrebu také pochází populární shakshouka, zeleninový kuskus, aljouk z cukety nebo dýně (uvařená a rozmačkaná zelenina) nebo kvašené citrony.

Z Maroka je to jen kousíček do Španělska. Asi nejlepší a nám nejbližší zeleninové pecky jsem si přivezl právě odtud. Za všechny bych jmenoval veganskou paellu, migas (opečené drobky starého chleba s nadrobno nakrájenou zeleninou), alburnia z Andalusie, gazpacho a další rozličné úpravy zeleniny a luštěnin, které tam mimochodem mají v mimořádné kvalitě. Neobyčejně inspirativní jsou recepty z Bulharska, Makedonie a Řecka.

A můžeme to pomalu otočit směrem domů. Ani střední Evropa na tom není tak zle a rozhodně si nenechte ujít zeleninové pecky z maďarské kuchyně, vynikající postní pokrmy z kuchyně ruské a ukrajinské. Nemusíte si kupovat sójový granulát ani kuchařky. Na internetu je toho spousta. Nemá to sice gloriolu puristické veganské kuchyně a neohání se to moderními trendy, ale zase to funguje a skvěle to chutná.

autor: Michal "Rachad" Hromas
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.