Ve vlastní šťávě: Za chlebem do Londýna

23. červen 2014
Ve vlastní šťávě

Pokud cestujete Londýnem, nemůžete neslyšet kultovní hlášku v dopravních prostředcích „mind the gap“ – myslete na mezeru. I naše česká „ukončete nástup a výstup, dveře se zavírají“ by se dala zpracovat filozoficky. Jako že dnes je dnes, a pokud mineme příležitost, budeme muset čekat na další. Dveře se zavírají. Teď, nebo nikdy. Ale ta londýnská mi kápla do noty. Celou dobu jsem totiž nemohl přestat myslet na mezeru mezi naší malou českou gastroscénou a tím, co se děje tam.

V Londýně jsem se ocitl, protože jsem přislíbil účast na malém komunitním festivalu židovské kuchyně Gefiltefest. Jel jsem tam prezentovat tažený štrúdl. Rakousko-uherské dědictví po babičce, naše rodinné stříbro. Festival probíhal v neděli, ale já byl v Londýně už od středy. Dost času na to, abych oběhl nové nebo mně ještě málo známé podniky v Londýně.

Protože úhelným kamenem mé kuchyně jsou různé druhy pečiva, kváskový chléb, deli chléb, naše česká Šumava, borodinský chléb a různé placky, moje první cesta mířila do E5 Bakehouse na Mentmore Terrace v Hackney. Zase jsem musel zalitovat, že zatímco viadukt v Karlíně stojí jen tak naprázdno (teda, jezdí po něm vlaky, to je fakt), v Londýně na Druid Street i v Hackney využili prostory v obloucích pod viaduktem na provoz malých kaváren, pekáren, antikvariátů nebo obchůdků. E5 Bakehouse využil právě takový prostor pro svou pekárnu. Začali před čtyřmi lety s menší pecí a takzvaným artisan bakery, tedy rukodělným pekařstvím. Během následujících let expandovali pod další oblouky a teď mají k dispozici velikou pekárnu s dvěma pětipatrovými pecemi a menšími pecemi na cukrařinu.

03149071.jpeg

Vedou si tři druhy vlastních kvásků, pečou zásadně z anglické mouky, s výjimkou bio a celozrnné mouky, která není v Anglii k dostání a dováží se z východní Evropy, a zásobují chlebem celé Hackney a další podniky mimo svou čtvrť. Veškerý sortiment se rozváží na upravených jízdních kolech s velkými schránami vepředu, které pojmou až 100 kg pečiva. V pekárně to hučí od rána do rána, je tam i malá kavárna, a tak si i na místě můžete dát dobrou kávu, sladkosti z E5 a sendviče z čerstvě upečeného chleba.

E5 Bakehouse pořádá i kurzy pečení. Jeden probíhal, právě když jsme seděli u snídaně. Venku na dvoře za viaduktem stojí dvě pece na dřevo, ve kterých se připravují rustikální venkovské chleby pro zvláštní příležitosti. Manažer pekárny nedělal fóry a bez cavyků nám ukázal celou pekárnu, odvyprávěl nám její příběh, předvedl pece a ochotně se podělil i o detaily své práce. Poseděli jsme v kavárně, nacpali se sendviči, tašky nacpali ještě teplým chlebem a ještě hodnou chvíli jsme na sebe nechali působit kouzlo pekárny jako z filmu Karlík a továrna na čokoládu. Prostě čistá radost. Nejen z toho, že to jde a funguje. Ale i z toho, jak milí, srdeční, trpěliví a zdvořilí lidé žijí v Londýně. Ono při tom hukotu to asi ani jinak nejde.
Příště vám povyprávím o návštěvě v nově otevřeném podniku v Soho. Užívejte léto!

03149069.jpeg
autor: Michal "Rachad" Hromas
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.