Veganem může být klidně malé dítě nebo pes, říkají psycholožka a foodblogerka

28. srpen 2015

Hlavním důvodem pro veganství není jen vymezování se vůči zabíjení zvířat a způsobování bolesti živým tvorům. Mimo etické problémy vegani argumentují také ekologickým dopadem velkochovů na životní prostředí nebo zatěžováním lidského organismu konzumací masa.

Na otázku predátorů a přirozenosti konzumace masa odpověděla psycholožka a spoluzakladatelka vegan-fighter.com Linda Maruščáková stručně. „Chtěla bych vidět, jak člověk v dnešní době běhá po lese a holýma rukama zabíjí zajíce.“ Artdirektorka a foodblogerka spravující facebookovou stránku Nom Nom Nikola Hurychová se zase přiznala, že pokud by neměla co jíst a na dvoře se válelo neoplodněné slepičí vajíčko, snědla by ho. Obě zastánkyně veganského stylu stravování ale upozorňují na zodpovědnost, kterou cítí vůči životnímu prostředí nebo vlastnímu zdraví.

Vzhledem k ekologickému přístupu je důležité si uvědomit, že i nadprodukce potravin rostlinného původu může být devastující. „Kácí se například amazonský prales kvůli pěstování sóji, která je ale určena převážně k výkrmu zvířat na maso,“ upozorňuje Nikola na širokou problematiku velkochovů.

Čtěte také

Rostlinnou stravu v dnešní době preferuje vedle ekologicky smýšlejících lidí i velká část sportovců, kterým záleží na zdravém životním stylu a výkonu. Maso může podle Lindy zatěžovat organismus při trávení a nejen straight edge sportovci využívají rostlinné energie.

Vedle lidí často dojde ve veganském proudu i na domácí mazlíčky. Jak Linda, tak Nikola mají psy, kteří jsou vegani. „Pokud se podíváte na obsah masa v psích granulích a konzervách, je otázka, kolik masa reálně váš pes dostává. Pes vegan se pak živí podobnými granulemi, které mají hlídaný obsah důležitých výživových látek, a možná si ani nevšimne, že nejí maso,“ říkají.

Vedle otázek veganství stojí za úvahu postoj k bio produktům, lokálnímu trhu s potravinami a také třeba to, co má ekologicky uvažující vegan jíst v zimním období ve střední Evropě. Co si o tom všem myslí Linda s Nikolou, si poslechněte v rozhovoru.

03379169.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.