Velká stěhovací cesta z Moskvy do Prahy. Vladimir a Olga Merkulovovi vyměnili Rusko za tolerantní český přístup

10. duben 2019

Vejde se jedna rodina s celým svým bytem do vlakového kupé? Co je na Češích divného a nepochopitelného? Cestovatelský a outdoorový magazín Casablanca jsme zpestřili o příběh jednoho divokého vlakového stěhování.

„Moskva se proměnila a už to pro nás není to přátelské místo, které si pamatujeme z mládí,“ říkají Vladimir a Olga Merkulovovi. A tak když přišla nabídka na práci v Česku, kde Vladimir kdysi studoval, využili ji. Přišel čas vyklidit celý moskevský byt a přestěhovat se. Vlakem. Merkulovovi synchronizovali nákup letenek a vlakové jízdenky, a protože nechtěli přijít o množství věcí, které pro ně vytvářejí pocit domova, stěhování obnášelo peripetie s desítkami a desítkami krabic, které celá rodina balila několik dní. A to po babičce zbyly dokonce celé skříně leteckých konstruktérských nákresů… Rodina také zjišťovala, jak to funguje s nosiči a bezpečnostními rámy na nádražích v Rusku. V Česku by se jim nosiči na nádraží hodili, ale nic takového tu zase neexistuje.

Češi jsou vstřícnější, respektují osobní hranice ostatních

„V Česku mají lidé úplně jiný pohled na věci. Je nám bližší,“ říká Olga. „Měla jsem obrovský strach a pochybnosti. Ale v Česku je hodně věcí uspořádaných a vstřícnějších,“ chválí Česko a Čechy. „To, že k doktorovi se dá jít v 7:30 ráno a že všechno funguje, to z Ruska neznáme. A přístup Čechů k lidem kolem a jejich vážení hranic druhého oceňujeme.“ Jediné, co prý oba nechápou, je oblékání v zimě. „Lidi se tady neoblékají. Stojí na zastávce tramvaje nedostatečně oblečení, bez čepice a kabátu, snaží se schovat mrznoucí uši a nadávají, že je zima. My stojíme vedle v péřovce a prostě to nechápeme. Aspoň tu čepici by si lidi mohli pořídit, na účesy se přece v Česku zase tolik nedbá,“ smějí se oba manželé.

Co obnášelo stěhování s desítkami a desítkami krabic? Co když v klíčovou chvíli před odjezdem vlaku nosiči zmizí? Jaké peripetie zažívá stěhující se člověk na hranicích? Poslechněte si kompletní záznam „stěhováckého“ a outdoorového magazínu Radia Wave.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.