Velký vesmírný úklid. Planetu Zemi čím dál více trápí kosmický odpad, uklízet bude i Česko

28. leden 2021

Odpad nás trápí nejen v oceánech, ale také na oběžné dráze. Kolem Země rotuje skládka z mrtvých družic, nýtů, šroubků, malých kousků suti. V prosinci loňského roku se Evropská vesmírná agentura rozhodla problém řešit. Uklízet by mělo i Česko. 

„Tohle téma je na stole už od 60. let. Je mimochodem jednou z příčin, proč nikdy nezačaly hvězdné války,“ říká k problematice vesmírného odpadu kosmický inženýr, doktorand a nově také Yung Leader při organizaci NATO Jan Lukačevič. „Všichni měli zájem o to, aby situace zůstala co nejpřehlednější a vesmír se dal využívat. V případě velkého zamoření odpadem by se to prostředí uzavřelo nám všem.“

Kosmický odpad se možná může jevit jako doslova vzdálené téma, ale pro lidstvo může být potenciální hrozbou. „Ten prostor bude natolik plný, že nebude bezpečné do vesmíru vysílat nové družice. I malé kousíčky se pohybují velikou rychlostí. I drobná věc při rychlosti osm kilometrů za sekundu dokáže prorazit téměř deset centimetrů tlustou kovovou desku,“ říká Lukačevič a vysvětluje, že problém odpadu představuje sebepohánějící se fenomén. „Když už k těm srážkám dojde, zpravidla se zvyšuje pravděpodobnost, že jich bude více a více, protože se produkuje více a více odpadu.“ 

Space Servicing Vehicle Evropské vesmírné agentury ESA by mělo sbírat odpad na oběžné dráze

Jak se ale bude vesmírný odpad uklízet? Představa, že se na oběžnou dráhu vyšlou popelářské rakety s obřími chapadly, která budou chytat mrtvé družice a posílat je zpět do atmosféry, vlastně není tak daleko od pravdy. Lukačevič ale popisuje i další technologie, které by mohly fungovat. „Hovoří se o metodách různých sítí, které by mohly zachytit menší částečky, případně lepící pěně, která se rozptýlí a pochytá drobné díly,“ popisuje Lukačevič.

Může vznik vesmírného odpadu ovlivnit obyčejný pozemšťan? A co se stane, pokud problém kosmického odpadu nebudeme mít pod kontrolou? Poslechněte si rozhovor s kosmickým inženýrem Janem Lukačevičem.  

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.