Vibe check. Spojení, které testuje hranice vašeho humoru

11. listopad 2019
Fenomem

Někdy se stane, že si internet zamiluje nějaké slovo nebo slovní spojení a to se pak virálně šíří světem, až kolem něj vznikne celá mikrokultura vtípků. A obvykle je při pochopení humoru nutné přijmout určitý stupeň absurdity. Aktuálním příkladem je hláška „vibe check“, která na Twitteru nebo Instagramu označuje... No, co vlastně přesně označuje, to nikdo neví. Třeba na to ale přijdeme. 

Co znamená anglické slovo „vibe“ v češtině, asi všichni víceméně tušíme. Nálada, vibrace, postoj ke světu. Se spojením „vibe check“ nebo „check your vibe“ už je to komplikovanější a memové vtípky s touto víceznačností pracují. Kontrola vibrace – když si to přeložíme – může normálně znamenat různé věci – od toho, jakou má člověk náladu, až po schopnost vnímat svět správně. Jenže na internetu už vibe check dostal úplně jiné významy a některé jsou pořádně surreálné.

Vibe check třeba zakřičíte, předtím než někoho praštíte do hlavy. Proč? No, prostě proto. Rozhodně to nikomu nedoporučuju dělat, jen se snažím popsat absurditu téhle hlášky.

Někdo pro změnu tweetuje náhodné vtipné obrázky (třeba kočky v námořnickém obleku nebo psa v riflích) s otázkou Can I get a vibe check?.

Can I get a vibe check?

Japonská stránka ShindanMaker na začátku listopadu zveřejnila test, který vám vaše vibrace zkontroluje. Stačí zadat jméno a on vám řekne, jestli jste spíš klaun, dítě nebo skřítek. A jestli jste prošel testem vibrací. K tomu se dá říct jen jedno – k absurdnímu memu stejně absurdní test.   

Test vibe check

Vibe check je dost možná příkladem zcela náhodně zvolené hlášky, která nabere popularitu na sociálních sítích, a tím, že ji použijete, se automaticky dostáváte do skupiny těch, kteří rozumí vtipu. Letos už takovou slávu zažila třeba ghanská hláška „Sco pa tu manaa“ vypůjčená z hitu rappera Kawoula Biova nebo aktuálně slovo Bomboclaat!, stará jamajská vulgarita, kterou zpopularizovali uživatelé Twitteru v Nigérii a odtud se rozšířila do celého světa. 

Ghanská hláška „Sco pa tu manaa“ vypůjčená z hitu rappera Kawoula Biova

Spojení „vibe check“ nicméně není úplně bez minulosti. Používali ho hippies v 60. letech i první uživatelé sociálních sítí a tehdy znamenalo něco jako ujištění, že druhý člověk jede na stejné vlně. Jeho aktuální renesance se dá vystopovat do letošního března, kdy ho začal šířit twitterový uživatel s jménem @cake_hoarder. Když web Mashable psal na konci října článek o popularitě sloganu, zeptal se rovnou jeho a @cake_hoarder odpověděl. „Vibe check je něco jako nová forma pozdravu dobré ráno. Je to o tom, že tě zajímá, jak se má druhý člověk, a popřeješ mu, aby jeho den začal dobře.“ Tak vidíte, možná má na první pohled nesmyslná fráze i pozitivní obsah. Teda aspoň doufám.

Poslechněte si Fenomem a zjistíte, proč internet pobláznila absurdní hláška. Kdo vám může zkontrolovat vaše vibrace? Co má vibe check společného s jamajskou vulgaritou a vážně se uchytí jako nový pozdrav typu „dobré ráno“?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.