Videobrýle Snapchat Spectacles a hip cesta ke ztrátě soukromí

5. říjen 2016

Pamatujete si na Google Glass? Chytré brýle, které budily stejně velké naděje v rozšíření digitálního pohodlí, jako obecné zděšení z omezování soukromí jejich vestavěnou (a nenápadnou) kamerkou. Nakonec se sice ukázalo, že trh pro značně kyberpunkové zařízení připravený rozhodně není, jejich odkaz ale žije dál – třeba v podobě nedávno představených slunečních brýlích Snapchat Spectacles. Ty toho sice umí řádově míň, obavy ale vzbuzují podobně velké.

Snapchat tak trochu z řady úspěšných sociálních sítí vystupuje. Nejenže si jeho 26letý šéf Evan Spiegel, jehož nejoblíbenější knihou je prý Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí, mohl dovolit odmítnout třímiliardovou nabídku na odkoupení Facebookem, ale jeho dítěti se daří oproti konkurentům zásadní věc – dokáže přitáhnout mladé lidi. Podle Wall Street Journal má mezi 13 a 14letými uživateli smartphonů Snapchat více než 60procentní podíl a pokud lze věřit interním dokumentům získaným redakcí magazínu TechCrunch, je jeho obrat pro rok 2016 odhadovaný na částku mezi 250 a 350 miliony dolarů. Aplikace samotná je navržena naschvál tak složitě, aby nebyla lidem zvyklým na staré pořádky snadno přístupná, a spektrum sociálních médií dobře doplňuje o prostor, který nevyžaduje pečlivé budování dokonalého osobního obrazu – fotografie na něj přidané totiž během pár chvil mizí.

03717188.jpeg

Důkazem, že Spiegelovi odvaha nechybí, jsou i nedávno uvedené videosluneční brýle Snapchat Spectacles, první hardwarový výrobek firmy Snap. Na barevných obroučkách mají zabudovanou malou kameru, na kterou lze poklepáním nahrávat klipy dlouhé od 10 do 30 sekund. Ty se mohou buďto uložit do vnitřní paměti nebo ihned přenést do propojeného smartphonu a nahrát na Snapchat. Kromě toho, že při jejich používání máte volné ruce, konkurují čočkám chytrých telefonů Spectacles ještě nebývale širokým úhlem záběru, který má kopírovat lidské oko, a kruhovým formátem videí – jakkoliv je tak v obdélníkovém telefonu otočíte, vyplní celou obrazovku.

První testovací várka Spectacles by se měla objevit brzy a brýle budou v první verzi stát něco málo přes 100 dolarů. Cena to sice není úplně malá, ale díky cool-factoru Snapchatu se přesto úspěch může dostavit – a skeptici se obávají možných problémů s narušováním soukromí. Podobně, jako zmiňované Google Glass, i Spectacles nahrávají docela nenápadně a hranice mezi nevinnou zábavou a nevyžádaným voyeurismem je celkem tenká. Jestliže smartphony oproti velkým zrcadlovkám tajné fotografování zjednodušily, videobrýle jsou skokem o několik dalších tříd. Lze navíc předpokládat, že cílová skupina – totiž teenageři – se etickými otázkami moc nadšeně zabývat nebude.

Pro Snap samotný pak mohou v případě úspěchu znamenat výrazné polepšení. Trh s tzv. „wearables“, totiž chytrými módními doplňky, je velký – podle propočtů firmy CSS Insight překročí v roce 2019 jeho hodnota 25 miliard amerických dolarů. Chytré brýle jsou navíc skvělým zdrojem dat o uživatelích. I díky čím dál lepším technologiím pro rozpoznávání obličejů se s nimi dá zjistit na koho (a jak často) se díváte, kde je používáte, nebo co si právě prohlížíte v obchodě. Samozřejmě nevíme, jestli všechny tyhle možnosti Spectacles využijí, ale potenciál pro ještě masivnější data mining tu rozhodně je.

03651885.jpeg

Anebo Snapchat Spectacles potká podobný osud jako Google Glass, které svou dobu předběhly a skončily v pilotní fázi. Spectacles ale hraje do karet trendy vzhled, cena a atraktivní funkcionalita, která v době plné Youtube a videa dává dokonalý smysl. Trendy v technologiích jsou samozřejmě vrtkavé, takže si i na ně možná nikdo po pár týdnech od uvedení nevzpomene. Ale pokud se stane pravý opak, je dobré, abychom byli na budoucnost připraveni a třeba už začali reflexy na rozeznávání svítících diod – oznamujících aktivní nahrávání – pěstovat.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.